Loma-asuminen

Asuinpaikkojen vetovoimaisuuteen toi oman lisänsä loma-asuminen, sillä 1990-luvulta lähtien monissa kylissä kesämökkiläisistä kasvoi enemmistö asujaimistossa. Vapaa-ajan asumisesta tuli suorastaan imagotekijä kunnille.

Huvilakulttuuri oli syntynyt Suomessa 1700-luvulla, mutta entisvanhaan vain varakkailla kaupunkilaisilla oli ollut mahdollisuus siirtyä kesäksi maaseudulle huvilalleen. Varsinainen kesämökkiläisyys syntyi Suomessa 1960- ja 1970-luvulla elintason nousun ja viisipäiväisen työviikon myötä. Vapaa-aika lisääntyi, jolloin kerrostaloihin ja lähiöihin asettuneet entiset maaseudun kasvatit kaipasivat kesänviettoon luontoon ja kotiseudulleen.

Mökkien määrä kasvoi Suomessa erittäin nopeasti 1980-luvulta 1990-luvun alkuun; ne moninkertaistuivat yli 400 000:een. Mökkejä oli Suomessa 2000-luvun puolessavälissä noin 475 000. Vuonna 2002 oli Pohjois-Pohjanmaalla yli 27 000 loma-asuntoa. Vuonna 2009 oli Kuusamo maakunnan suurin ja koko maan kuudenneksi suurin kesämökkikunta 6 200 mökillä. Sinne myös rakennettiin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppuvuosina eniten uusia vapaa-ajan asuntoja Suomessa.

Kesämökkien sijaan alettiinkin puhua vapaa-ajan asumisesta ja kakkosasunnoista. Laatuvaatimukset kasvoivat niin mökkiläisillä kuin viranomaisten suunnassa, erityisesti ympäristökysymysten osalta. Sähköistyksestä tuli 2000-luvulla jo melkein itsestäänselvyys, vesijohto- ja viemäröintityöt olivat myös monilla paikoilla ajankohtaisia. Kehityksessä oli nähtävissä piirteitä, joissa uuden loma-asunnon rakentajat tekivät mökistään jopa laadukkaampi kuin varsinaisesta kodistaan tai monista kylien vanhoista taloista. Samalla hämärtyi asumisen raja, sillä kakkosasunnolla pystyi asumaan silloin kun siltä tuntui riippumatta vuodenajoista tai lomajaksoista. Lämmitysjärjestelmät toimivat, postilaatikko seisoi mökkitien risteyksessä, langaton puhelin- ja nettiyhteys toimi kätevästi ja jää-viileäkaapissa säilyivät elintarvikkeet. Kuntien oli väistämättä ratkaistava myös suhtautumisensa loma-asukkaiden mahdollisuuksiin hyödyntää kunnallisia palveluja.

Lähteet ja kirjallisuus

  • www.stat.fi > Tilastot > Asuminen > Rakennukset ja kesämökit > 2008 > Kesämökit
Julkaistu 16.7.2019 klo 9.55, päivitetty 16.7.2019 klo 9.55
Aihealue: