Tutkimusalus Aranda avaa ovensa yleisölle Kotkan meripäivillä

Tiedote 23.7.2014 klo 12.05

 

Aranda avoimet ovet Pori Lumiaro 16_10_556px.jpg

Arandaan pääsi tutustumaan myös viime viikolla Porissa. Kuva: Riku Lumiaro

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) merentutkimusalus Aranda järjestää avoimet ovat osana Kotkan meripäivät - tapahtumaa. Tutkimusalus avaa ovensa 25.7 klo 10.00-16.00 sekä 26.7 klo 10.00-18.00 Kotkan Kantasatamassa. Yleisö pääsee tutustumaan aluksen tutkimuslaitteisiin sekä keskustelemaan Itämeren tilasta tutkijoiden kanssa.  

”Arandan avoimet ovet ovat hieno tapa avata merentutkimustyötä suurelle yleisölle”, kertoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Riitta Autio. ”Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat ovat juuri tätä varten aluksessa vastaamassa ihmisten kysymyksiin.”

Suomen ympäristökeskus järjestää Arandalla perjantaina 25.7 myös pienoisristeilyn Kotkan edustan merialueella. Merja Silventoinen oli yksi onnekkaista, jotka pääsivät mukaan risteilylle kommentoituaan Suomenlahti-vuoden Facebook-sivujen postausta. ” Aranda on mielenkiintoinen tutkimusalus ja nyt tuli tilaisuus päästä näkemään mitä se pitää sisällään,” Silventoinen kertoo.  ”Itämerellä ja muuallakin tapahtuva tutkimustyö, oli sitten kyseessä kalakantojen tai veden laadun tutkiminen, on todella tärkeää.”

Seuraavan kerran Arandan avoimet ovat järjestetään Helsingin Silakkamarkkinoilla 10.10.

Taustatietoja Arandasta

Tutkimusalus  Aranda on kolmas samanniminen tutkimusalus ja neljäs varsinainen merentutkimusalus suomalaisen merentutkimuksen historiassa. Nykyinen Aranda on laskettu vesille kotisatamassaan Helsingissä kesäkuussa 1989. Aluksen omistaa Suomen ympäristökeskus (SYKE).  Aranda on nykyaikainen jäävahvistettu tutkimusalus, joka soveltuu monitieteelliseen, ympärivuotiseen merentutkimukseen. Sen pituus on 59,2 m ja leveys 13,8 m.

Tänä vuonna vietettävän Suomenlahti-vuoden yhteydessä Aranda on tehnyt poikkeuksellisen kattavaa seurantaa Suomenlahdella.

Suomenlahti-kylässä on monipuolista merellistä ohjelmaa

Kotkan meripäivien yhteydessä merentutkimustyöhön voi tutustua Kotkan kantasataman Pohjoislaiturilla sijaitsevassa Suomenlahti-kylässä.  Ohjelmassa on muun muassa merellisiä tietoiskuja sekä koko perheelle sopiva Suomenlahti-näyttely. Paikalla ovat muun muassa Riista- ja kalantutkimuslaitoksen, Metsähallituksen, Meriturvallisuuden- ja liikenteen tutkimuskeskus Merikotkan sekä Suomen ympäristökeskuksen edustajia.

Suomenlahti-kylä on avoinna perjantaina 25.7 ja lauantaina 26.7 klo 10.00-18.00.

Lisätiedot

Arandan avoimet ovet ja pienoisristeily:
Viestintäasiantuntija Saara Reinimäki, Suomenlahti-vuosi 2014, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 613, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Suomenlahti-kylä:
Miina Karjalainen, Meriturvallisuuden- ja liikenteen tutkimuskeskus Merikotka
puh. 044 522 2843, etunimi.sukunimi@merikotka.fi