Rakennusperinnön ja maisemanhoidon teemapäivät

Kylämaisemien hoitoa on myös vanhojen pihapiirien ja niiden rakennusten säilyttäminen ja kunnostaminen.

Järjestimme maisemanhoidon ja rakennusperinnön teemapäiviä Lapissa ja Kainuussa yhteensä 60 kpl. Teemapäivillä tarjottiin tietoa maakuntien arvokkaista rakennusperintökohteista, neuvottiin maisemanhoidossa ja korjausrakentamisessa, sekä kerrottiin saatavilla olevista avustuksista. Lisätietietoa tapahtumista löytyy tapahtuma-arkistosta.

Rakennusperinnön- ja maisemanhoidon teemapäivät.jpg
© Merja Lipponen.

Vanhaan ikkunaan kittiä ei sikaflexiä ja muut vinkit mukaan neuvontakierroksilta

Olennainen osa rakennusperintöpäiviä oli korjausrakentamisen neuvonta. Mikä voikaan olla parempi tapa oppia kunnostamisesta kuin oman pihapiirin, kylän tai kunnan kohteisiin tutustuminen pätevän ammattilaisen kanssa? Korjausrakentamisen ammattilaisilta sai neuvontakierroksilla paikan päällä toimivat ja hyvät vinkit kunnostuksen aloittamiseen ja eri työvaiheisiin. Hankkeessa tehtiin myös vinkkilista rakennusperintökohteen hoidon perusnikseistä, joista huolehtimalla selviää jo pitkälle. 

Rakennusperinnön ja maisemahoidon teemapäivä.
 © Merja Lipponen, Marjut Kokko.

Teemapäivän aikana sai seurata työnäytöksiä tai osallistua työpajoihin. Mukana oli mm. maalinkeiton -, ikkunankunnostuksen -, riukuaidan - ja pärekaton taitajia. Lisätietoa maiseman- ja rakennusperinnön hoidosta löytyy sivun oikean laidan linkeistä.

punos.jpg Vaarankyla2_180.jpg punamulta_180.jpg

© Merja Lipponen, Aili Jussila.

Kasvintunnistusta niittypäivillä, maisemanhoitoa raivaussahakursseilla

IMG_1088.JPG
 © Merja Lipponen.

Hanke järjesti myös niittoon, raivaukseen ja laidunnukseen keskittyviä teemapäiviä. Niitty- ja laidunpäivillä tutustuttiin kylälaitumien asukkeihin ja perinnemaisemien kasvilajeihin. Raivaussahakursseilla opeteltiin perusasioita raivaussahan käytöstä ja maisemaraivauksesta.

Portimaki3.JPG
© Aili Jussila.

Julkaistu 11.11.2013 klo 16.03, päivitetty 15.11.2019 klo 12.57