Hyppää sisältöön

Veden roolia kuvaavia arjen maisemia palkittiin valokuvakilpailussa

Tiedote 1.11.2019 klo 8.39

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen #arkimaisema-valokuvakilpailun parhaat on valittu. Sunnuntaina 20.10. vietetyn kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi järjestetyn kilpailun kuvissa havainnoitiin veden roolia maisemassa kekseliäästi ja monipuolisesti. Kansainvälisen maisemapäivän ja sen myötä myös kilpailun teemana oli vesi ja arkimaisema.

Tuomaristo korosti valinnassaan arkimaisemaa ja siihen liittyviä ihmisläheisiä havaintoja. Kaikissa palkituissa kuvissa myös vesi eri olomuodoissaan näyttäytyy voimakkaan elämyksellisenä elementtinä, olipa sitten kysymys ikkunan pisaroista, lähimaisemaa heijastavista lätäköistä tai horisonttiin ulottuvasta ulapasta. Kilpailuun lähetettiin kuvia sekä kulttuuri- että luonnonmaisemista.

Tanja Härmä (@mantaharma) vangitsi tuomariston mukaan kuvassaan hienosti lätäköstä heijastuvan arkisen maiseman.

Lätäköstä heijastuvat nosturit
 

Nimimerkki @tanjamh:n kuvassa on urbaania sykettä sateisessa Helsingissä. Vesi ja sade nähdään esteettisenä elementtinä.

Ikkunasta heijastuva sademaisema
 

Olli Rostin (@ollirosti) kuvassa yhdistyvät moderni (arkkitehtuuri) ja iäinen (vesielementti), houkuttaen iltakävelylle arkimaisemaan. Tuomaristo kehuu kuvan valonkäyttöä ja sommittelua on taitavaksi.

Yöllinen valaistu silta
 

Hertta Erkkilän (@_hrt747) kuva saa tuomaristolta kiitosta yllättävästä ja mielenkiintoisesta kuvakulmasta.
Voittajakuvista kaksi palkittiin valokuvaaja I. K. Inhan jäljille johdattavalla, Veikko Neuvosen ja Tuomo-Juhani Vuorenmaan toimittamalla kirjalla I. K. Inha toiveiden mailla ja kaksi Ritva Kovalaisen Kiero ja villiintynyt -valokuvakirjalla.

Heijastuvat venevajat
 

Arkimaisemia kuvattiin ahkerasti maisemapäivänä

Kilpailuun osallistuttiin kansainvälisen maisemapäivän 20.10. aikana Instagramissa yli tuhannella kuvalla. Tuomaristo kuvaili voittajien valitsemista haastavaksi, sillä palkitsemisen arvoisia kuvia olisi ollut paljon enemmänkin.

Maisemapäivän valokuvakilpailua edelsi syyskuussa alkanut valokuvakampanja, jossa kannustettiin kuvaamaan veden roolia arjen maisemissa ja jakamaan kuvat #arkimaisema-tunnisteella Instagramissa. Kampanja selvästi innosti maisemien kuvaamiseen, koko kampanjan aikana #arkimaisema-tunnisteelle kertyi yli 3000 kuvaa.

Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua. Vesi ja arkimaisema -teemalla haluttiin korostaa tänä vuonna erityisesti veden merkitystä maisemassa. Valokuvakilpailun lisäksi maisemapäivän kunniaksi järjestettiin myös ohjattuja maisemakävelyjä Uudeltamaalta Lappiin.

Kansainvälisen maisemapäivän taustalla Eurooppalainen maisemayleissopimus

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään vuosittain Euroopan neuvoston aloitteesta. Tänä vuonna kansainvälistä maisemapäivää vietettiin kolmatta kertaa. Päivää vietetään kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Sopimukseen kuuluu Suomen lisäksi 38 maata.

Suomessa maisemapäivän järjestivät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana olivat myös Suomen Kotiseutuliitto sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Kansainvälinen maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

•    Maisemapäivän verkkosivu
•    Instagram @arkimaisema


Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi

 

Lehdistökuvat