Suomen luonnon päivän runokilpailu

Tiedote 25.3.2020 klo 8.00

Suomen luonnon päivä järjestää kaikille avoimen runokilpailun. Tavoitteena on nostaa esille tuoreita luontorunoja ja käsitellä suomalaisten luontosuhdetta: Miten me koemme luontomme vuonna 2020? Runokilpailun voittajarunon valitsee Suomen luonnon päivän suojelija rouva Jenni Haukio.

Maalaus Minna Pyykkö.

Suomen luonnon päivän (SLP) luontorunokilpailuun voivat osallistua kaiken ikäiset suomalaiset ja Suomen luonnosta kiinnostuneet. Kilpailun tavoitteena on saada talteen ja nostaa esille hienoja luontorunoja. Runojen avulla välittyy, mitä ihmiset tällä hetkellä arvostavat luonnossa. Runojen kirjoittaminen voi auttaa myös kiireisiä ihmisiä pysähtymään ja arvostamaan hienoja luonnossa koettuja hetkiä. Runo voi sanoittaa ja tallentaa luontokokemuksen sellaiseen muotoon, jota muut taidemuodot eivät tavoita.

Minkälaisia runoja suomalaiset nykyään kirjoittavat luonnosta? Näkyvätkö niissä ympäristöhuolet? Vieläkö järven pinnan tai lumihangen kimaltelu vaikuttaa katsojiin yhtä voimakkaasti kuin ennen? Kokevatko suomalaiset edelleen kesäyön valon taikaa? Saako ruska runoilemaan? Vai tuntuuko marraskuinen metsä harmaine sävyineen läheisemmältä? Välittyvätkö hienot hetket edelleen runoina yhtä hyvin kuin ennen?

Runo voi syntyä nopeasti hetkessä tai hitaasti hioen. Se voi tulla valmiiksi metsäretkellä tai muotoutua vasta vuosia myöhemmin työpöydän ääressä. Runon tallentamiseen tarvitaan vain kynä ja paperinpala, läppäri, tai vaikka kännykkä, johon sen voi kirjoittaa tai jolla sen voi twiitata kaverilleen #luontorunokilpailu.

Kilpailun säännöt

  • Suomen luonnon päivän luontorunokilpailu
  • Kilpailuaika 25.3.–15.7.2020
  • Maksimissaan kolme runoa Suomen luonnosta runoilijaa kohden
  • Runo on lähetettävä osoitteeseen yle.fi/luonto
  • Suomen luonnon päivän tahot saavat käyttää viestinnässään palkittuja runoja ilman erillistä korvausta
  • Yleisradio julkaisee kilpailurunot kilpailun verkkosivulla ja kanavillaan, jotta yleisö voi valita suosikkirunonsa
  • Esiraati valitsee 10 runoa, joista Suomen luonnon päivän suojelija Jenni Haukio valitsee voittaja
  • Esiraatina toimii SLPn ohjausryhmä sekä Minna Joenniemi, Vesa Rantama, Aleksis Salusjärvi ja Henriika Tulivirta
  • Palkintoina luontokirjoja ja Suomen luonnon päivän runoilijan kunniakirja. Voittaja saa itselleen ja läheisilleen (noin 4 henkilöä) viikonloppumajoituksen luonnon helmassa Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteistyöyrittäjän huomassa. Tarkempi kohde sovitaan voittajan asuinpaikan ja toiveiden mukaan. Metsähallitus ei korvaa matkakuluja kohteelle.
  • Voittajaruno julkaistaan Suomen luonnon päivänä lauantaina 29.8.2020

Lisätiedot

Toimittaja Minna Pyykkö, Yleisradio, p. 040 707 6688, etunimi.sukunimi@yle.fi
Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus, p. 040 509 8654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

Kuva Riku Lumiaro.