Hyppää sisältöön

Klaukkalan Isosuo

Natura 2000 -kohteiden tietoja päivitetään

Natura 2000 -kohteiden tiedot ovat osin muuttuneet. Kaikkien kohteiden tietoja ei ole vielä päivitetty tähän verkkopalveluun. Ajantasaiset tiedot ovat karttapalvelussa:

Koodi

FI0100038

Kunta

Nurmijärvi

Pinta-ala

148 ha

Aluetyyppi

SCI

Tiivistelmä virallisen Natura-tietolomakkeen tiedoista (20.8.1998):

FI0100038.pdf

Alueen kuvaus

Klaukkalan Isosuo sijaitsee Nurmijärven eteläosassa aivan Klaukkalan taajaman tuntumassa. Suo on varsin luonnontilainen keidassuokokonaisuus, jossa soidensuojeluohjelman kuvauksen mukaan on Saaristo-Suomen keidas Rannikko-Suomen keitaan päällä.

Suon laiteilla on nevaa, muutoin suo on pääosin tiheydeltään vaihtelevaa rämemännikköä. Pohjoisreunassa on sekametsäkorpea. Suotyypit ovat rahkaräme, isovarpuräme, tupasvillaräme, lyhytkorsineva, saraneva, nevakorpi ja lehtokorpi.

Suon linnusto on varsin niukka, sillä allikot puuttuvat. Kurki pesii ainakin joinain vuosina.

Isosuolta on paikoin nostettu turvetta 1980-luvun alkuun saakka. Muutoin suo on varsin luonnontilainen.

Alue on luonnontilaisuudessaan tyypillinen ja edustava keidassuo, joka on lisäksi suoyhdistymänä hyvin kehittynyt. Suojeluarvo perustuu lähinnä luontotyyppiin. Luonnontilaisina säilyneet keidassuot ovat Uudellamaalla harvinaisia.

Suojelun toteutuskeinot

Suurin osa alueesta kuuluu valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan. Natura-alueen koillisin osa ei kuulu soidensuojeluohjelmaan, mutta on yhtä luonnontilainen kuin suojeluohjelman aluekin. Tämä osa on vahvistetussa seutukaavassa varattu suojelualueeksi.

Natura-alueen suojelutavoitteet turvataan perustamalla koko alueelle luonnonsuojelulain mukainen suojelualue.

Julkaistu 25.7.2013 klo 15.22, päivitetty 25.7.2013 klo 15.22

Julkaisija: