Kansainvälinen maisemapäivä

Euroopan neuvoston aloitteesta kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan 20.10. vuosittain. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Päivää vietetään kaikissa Euroopan neuvoston maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Vuonna 2022 Maisemapäivää vietettiin jo kuudetta kertaa.

Helsingin kaupunginmuseo Merja Wesander2_piennetty
© Kuva: Merja Wesander / Helsingin kaupunginmuseo

Maisemapäivä 2022

Vuoden 2022 maisemapäivän järjestivät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Maisemapäivän kunniaksi järjestettiin kampanjoita, kilpailuita ja ohjattuja maisemakävelyjä, jotka tarjosivat mahdollisuuksia tutustua maisemiin uusista näkökulmista.

Valokuvakilpailu lokakuussa 2022

Maisemapäivän yhteydessä järjestettiin kaikille avoin maisemavalokuvakilpailu, jonka teemana oli ”minun maisemani”.  Kilpailulla haluttiin kannustaa etsimään luovia ja monipuolisia lähestymistapoja aiheeseen, katsomaan tuttuakin maisemaa uusin silmin ja näkemään maisemien arvo ja merkitys. Kilpailuun voi osallistua 17.–23.10.2022 otetuin kuvin. Kuvat tuli jättää kilpailuun viimeistään 23.10.2022 verkkolomakkeella. Kilpailun pääpalkintona on 500 euron lahjakortti Rajala Pro Shopiin.

Kilpailun parhaana kuvana palkittiin Maria Fränden 18.10. ottama kuva Uudenkaarlenpyyn Pensalasta. Kuva esittää pientä kissanulkoiluttajaa aamu-usvaisessa pohjalaisessa peltomaisemassa.

Uusikaarlepyy_Maria Frände
Uusikaarlepyy, Pensala 18.10.2022 © Kuva: Maria Frände

Kunniamaininnan valokuvistaan saivat Johanna Jouppila (Helsinki, Vuosaari 21.10.), Riitta-Liisa Pettersson (Parainen, Lenholmen 20.10.), Åke Nygård (Uusikaupunki, 22.10.) ja Juhani Virkanen (Helsinki, Linnanmäki 20.10.).

johanna_jouppila_helsinki_vuosaari_211022_pienennetty
Helsinki, Vuosaari © Kuva: Johanna Jouppila
Juhani_Virkanen_Helsinki_Linnanmaki_2010_pienennetty
Helsinki, Linnanmäki © Kuva: Juhani Virkanen
RiittaLiisa_Pettersson_Parainen_Lenholmen_201022_pienennetty
Parainen, Lenholmen © Kuva: Riitta-Liisa Pettersson
Uusikaupunki Åke Nygård_pienennetty
Uusikaupunki © Kuva: Åke Nygård

Kilpailun säännöt ja ohjeet:

Valokuvakilpailun kuvasatoa asetetaan näytteille ympäristöministeriöön ja Maisemapäivän verkkosivuille. Kilpailun voittaja julkistettiin 9.11.2022 järjestettävässä Maisemasymposiumissa Helsingissä.

Ohjatut maisemakävelyt

Maisemiin oli mahdollista tutustua Maisemapäivänä Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä ohjatuilla maisemakävelyillä. Kävelyjä järjestettiin eri puolilla Suomea Maisemapäivänä 20.10.2022. Kävelyt olivat kaikille avoimia ja maksuttomia. Kävelyiden tarkemmat ohjelmat löydät Maa- ja kotitalousnaisten verkkosivuilta.

Maa- ja kotitalousnaisten järjestämien kävelyiden kohteet Maisemapäivänä 2022:

  • ETELÄ-KARJALA: To 20.10. klo 13 Lappeenranta, Rutola
  • ETELÄ-POHJANMAA: To 20.10. Klo 13 Lapua, Simpsiö
  • ETELÄ-SAVO: To 20.10.2022 klo 13 Mikkeli, Tuukkala
  • KESKI-POHJANMAA: To 20.10. Klo 12 Lestijärvi, Syri
  • KESKI-SUOMI: To 20.10. Klo 13-16 Keuruu, Riiho
  • POHJOIS-KARJALA: To 20.10. Klo 12-15 Joensuu, Kukkola
  • POHJOIS-SAVO: To 20.10. klo 13.30-15.30 Kuopio
  • SATAKUNTA: To 20.10. klo 16 Huittinen, Mutilahti

Kuvaa arkesi maisemia ja osallistu kampanjaan

Maisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan voit osallistua milloin vain valokuvaamalla arkesi maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #Arkimaisema. Millaisia maisemia löytyy työ-, koulu- tai kauppamatkasi varrelta tai näkyy kotisi ikkunasta? Mikä arkesi maisemissa on kiehtovaa tai kaunista, mitä haluaisit muuttaa, mikä maisemassa on parhaillaan jo muuttumassa? Liity myös seuraamaan kampanjan Instagram-tiliä @arkimaisema.

Tarkastele maisemia monipuolisten tehtävien avulla

Uusia näkökulmia ja syvyyttä maisemien tarkasteluun tuomaan on julkaistu opas, josta löytyy tietoa ja monipuolisia tehtäviä. Opas on suunnattu etenkin opettajille oppilaiden kanssa käytettäväksi, mutta eri tasoisten tehtävien joukosta löytyy aikuisillekin sopivia vinkkejä kokeiltavaksi vaikkapa Maisemapäivän kunniaksi. Mitäpä jos havainnoisitkin maisemaa näköaistin sijaan kuulo-, haju-, tunto-, tai makuaistin avulla? Tai jos tarkastelisit maisemaa pohtien, millä kaikilla tavoilla ihmisen toiminta näkyy siinä?

Kansainvälinen maisemapäivä liittyy Euroopan neuvoston maisemayleissopimukseen


 
 

Euroopan neuvoston tavoitteena on vakiinnuttaa maisemapäivän vietto 20.10. jokavuotiseksi perinteeksi maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Euroopan neuvoston maisemayleissopimus on maisemansuojelua, -hoitoa ja -suunnittelua koskeva yleissopimus. Se on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa. Maisemayleissopimus allekirjoitettiin Firenzessä 20.10.2000, ja Suomessa sopimus astui voimaan 1.4.2006. Maisemasopimukseen kuuluu nykyään 40 Euroopan neuvoston jäsenmaata.

Järjestä jatkossa itse ohjelmaa maisemapäiväksi

Halutessaan kuka tahansa voi järjestää Maisemapäivän kunniaksi ohjelmaa. Ympäristöministeriö kannustaa organisaatioita ja yhteisöjä miettimään, miten ne voisivat nyt ja tulevina vuosina osallistua Maisemapäivän viettoon ja nostaa esiin maisemanhoidon merkitystä.

Maa- ja kotitalousnaiset on koonnut vinkkejä maisemakävelyn valmisteluun ja toteutukseen. Joten jos maisemakävelyn järjestäminen kiinnostaisi, mutta et oikein tiedä, miten lähteä liikkeelle, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän loistavaan vinkkilistaan.

Maisemapäivään liittyvät tapahtumat kannattaa ilmoittaa Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenteriin (Kulttuuriymparistomme.fi)!

Kari Cavénin teos Paabelin torni
Kari Cavénin teos Paabelin torni © Tapio Heikkilä

Aiemmat maisemapäivät

Ensimmäisen kerran kansainvälistä maisemapäivää vietettiin vuonna 2017. Tuolloin ympäristöministeriö haastoi kunnat ja kansalaisjärjestöt miettimään, millä tavoin maisemapäivää voitaisiin viettää tulevina vuosina.

Vuonna 2020 ympäristöministeriö järjesti kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi kaikille avoimen valokuvakilpailun teemalla ”Maisemapäivä 2020”. Kilpailussa pyydettiin kuvaamaan niitä maisemia missä osallistujat maisemapäivää viettävät, arkisia tai juhlavia, maaseudulla ja kaupungeissa. Tarkoituksena oli saada kooste siitä miltä Suomi maisemapäivänä näytti. Kilpailuun saatiin kokonaisuudessaan 360 valokuvaa.Voittajana palkittiin Arto Takkisen valokuva Enontekiön Kilpisjärveltä. Palkituista kuvista sekä kilpailun muusta kuvasadosta koottiin valokuvanäyttely, joka oli esillä ympäristöministeriön aulan ulkoikkunoissa (Aleksanterinkatu 7, Helsinki).

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistettiin vuonna 2020 myös Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin ohjatuin maisemakävelyin. Kävelyjä järjestettiin eri puolilla Suomea 18.-21.10.2020, kävelyjen ohjaajina toimivat Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntijat. Osa kävelyistä järjestettiin poikkeusolojen vuoksi virtuaalisesti.

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@syke.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi

Arkimaisemat ja vesi maisemapäivän teemoina 13.9.2019
Tuhansien järvien maana vedellä on keskeinen osa suomalaisten arjessa. Miten vesi näkyy meidän jokapäiväisissä maisemissamme? Virtaako se pienenä purona kauppareissusi varrella? Käytkö iltakävelyillä syksyisellä rannalla? Kuljetko työmatkallasi suon ohitse? Ulkoilutatko aamuisin koiraa ojan vierellä? Sataako?
Lue lisää
Julkaistu 14.6.2018 klo 9.33, päivitetty 9.11.2022 klo 12.22