Marjovat pensaat

Metsiimme on asettumassa useita pensaslajeja, jotka saattavat pitkällä aikavälillä olla uhka alkuperäiselle lehto- ja harjukasvillisuudelle. Puuvartiset kasvit kasvavat ja leviävät hitaasti, mutta voivat riittävästi jalansijaa saatuaan runsastua nopeastikin. Ohessa on muutama esimerkki luonnollemme vieraista koristepensaista, jotka tuottavat runsaasti marjoja ja leviävät helposti luontoon lintujen mukana. Näiden pensaiden poisto tulisi ottaa yleiseksi käytännöksi kaikkeen metsän- ja luonnonhoitoon.

Isotuomipihlaja

Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva isotuomipihlaja (Amelanchier spicata) on meillä suosittu ja kestävä koristepensas. Se kasvaa 2–5 metrin korkuiseksi ja voi muodostaa tiheitä, laajoja kasvustoja. Loppukesällä kypsyvät tummansiniset, vahapeitteiset marjat kelpaisivat syötäväksi myös ihmiselle, mutta yleensä linnut ehtivät apajille ensin. Lintujen levittämistä siemenistä syntyneitä pensaita tapaa etenkin asutuksen lähellä sijaitsevissa valoisissa ja kuivissa lehto- ja harjumetsissä, kallioilla ja metsänlaiteilla.

isotuomipihlaja_Terhi Ryttäri

© Terhi Ryttäri.

Terttuselja

Punamarjainen terttuselja(Sambucus racemosa) on yleinen viljelykarkulainen metsissä, kallioilla ja tienvarsilla. Myös "navetantakuspensaana" tunnettu typensuosija on alkujaan kotoisin Etelä- ja Keski-Euroopasta.

Terttuselja_Terhi Ryttäri

© Terhi Ryttäri.

Ilmoita havainnot luontoon levinneistä vieraista pensaista

Havainnot luontoon karanneista vieraslajeista voit ilmoittaa vieraslajiportaaliin

Lisätietoja

vanhempi tutkija Terhi Ryttäri Suomen ympäristökeskus, s-posti: etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaistu 6.9.2013 klo 22.12, päivitetty 7.7.2015 klo 11.05