Suomen ensimmäinen limasienten määritysopas

Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmassa laaditaan ensimmäinen Suomen limasienten määritysopas. Tekeillä oleva kirja on tarkoitettu biologien lisäksi myös muille luonnosta kiinnostuneille. Siinä on runsas kuvitus, suomenkielinen termistö ja suomenkieliset nimet kaikille limasienilajeillemme. Aikaisemmin vain kahdella lajilla, paranvoilla ja sudenmaidolla, on ollut suomalainen nimi. Maailmassa on noin tuhat limasienilajia. Suomesta lajeja on löytynyt 205. Kirjan tekijät ovat Marja Härkönen ja Elina Sivonen.

Limasienet – oma elämänmuotonsa

Kaikkialla Suomen metsissä, karikkeella ja lahoavilla rungoilla, liikkuu limasienten hiljainen joukko. Limasienet koettelevat käsityksiämme biologiasta: ne eivät ole kasveja eivätkä eläimiä, mutta eivät sieniäkään. Limasieni voi olla kooltaan useita neliödesimetrejä laaja, mutta sen sisällä ei ole soluseinää tai edes solukelmua. Solulimamassalla ei ole aisteja, hermostoa, lihaksia tai suuta. Kuitenkin se osaa ryömiä itselleen sopiviin kosteusoloihin ja hakea ravinnokseen bakteereita, sienten itiöitä ja muita elollisia hippusia. Limasieni suunnistaa lahopuun huokosissa välillä erillisiksi yksilöiksi jakaantuen ja näiden taas kohdatessa yhdeksi yksilöksi yhtyen.

Nuijanuoranen-nimisen (Trichia decipiens) limasienen eri kehitysvaiheita lahopuulla. © Marja Härkönen

Ihmiset eivät havaitse limasieniä ennen kuin ne ovat siirtyneet lisääntymisvaiheeseen. Silloin limakko ryömii johonkin korkeaan kohtaan, esimerkiksi kannon nokkaan tai varvun latvaan. Nopeasti, usein yhdessä yössä, se muuttaa muotonsa pehmeästä limakosta pieniksi, kuiviksi itiöpesäkkeiksi. Koristeellisten pesäkkeiden sisus on täynnä itiöitä. Itiöt tarvitsevat vettä itääkseen. Vedessä niistä purkautuu parveilusoluja. Kahden parveilijan yhtymisestä syntyy mikroskooppisen pieni solu, joka alkaa syödä bakteereja. Sen tuma jakautuu yhä uudelleen, ja solulima lisääntyy lopulta paljaalla silmällä erottuvaksi limakoksi.

Limasieniä voi löytää kaikkina vuodenaikoina

Limasienet alkavat ryömiä piiloistaan muutaman päivän kuluttua runsasta sateista. Niitä voi löytää kaikkina vuodenaikoina, mutta eniten silloin, kun metsiemme sienisato on parhaimmillaan. Limasienen limakko on rakenteeltaan pehmeä, jogurttimainen, minkä voi todeta sormella tönäisten. Limakon tavallisia värejä ovat keltainen, valkoinen ja punainen. Limakkovaiheessa lajia ei vielä voi tunnistaa. Jos haluaa nimen löydölleen, on odotettava limasienen kypsymistä kuivaksi ja hauraaksi asti.

Lisätiedot

Marja Härkönen, etunimi.sukunimi@netti.fi, 
Elina Sivonen, esivonen@cc.joensuu.fi

Julkaistu 19.6.2013 klo 12.51, päivitetty 19.6.2013 klo 12.51