Ympäristömerkit

Ympäristömerkinnän tavoitteena on lisätä puolueetonta tietoa tuotteiden ympäristövaikutuksista sekä ohjata tuotteiden valmistusta ja kulutusta ympäristöä säästävään suuntaan. Ympäristömerkkien avulla yritys voi tiedottaa kuluttajille tuotteensa kilpailukyvystä ympäristöasioissa. Yritykset voivat hyödyntää ympäristömerkin saaneita tuotteita myös tehdessään omia hankintojaan.

Tuotteen ympäristövaikutuksista tai energiankulutuksesta kertovia merkkejä on käytössä useita. Energiamerkki on pakollinen energiaa käyttävissä laitteissa. Luomumerkit osoittavat, että elintarvike noudattaa EU:n asetuksen luomuehtoja.

Osa virallisista ympäristömerkeistä, kuten Pohjoismainen ympäristömerkki ja Euroopan ympäristömerkki, kertovat laajasti tuotteiden ja palveluiden koko elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista. Pohjoismainen ympäristömerkki ja EU:n ympäristömerkki kuuluvat maailman kymmenen tunnetuimman ympäristömerkin ja -sertifikaatin joukkoon.

Virallisten ympäristömerkkien lisäksi markkinoilla on myös useita muita ympäristömerkkejä, esim. Reilun kaupan merkki, Demeter-tuotemerkki sekä Ekoenergia-merkki, joka on koko Euroopan mantereen kattava sähkösopimusten ympäristömerkki.

Pohjoismainen ympäristömerkki, Joutsenmerkki

Pohjoismainen ympäristömerkkiJoutsenmerkki on vuonna 1989 perustettu Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki. Se myönnetään vain ympäristön kannalta parhaille tuotteille ja palveluille. Joutsenmerkki huomioi eri ympäristövaikutukset hyvin monipuolisesti tuotteen ja palvelun koko elinkaaren ajalta. Tällaisia vaikutuksia ovat mm. ilmaston lämpeneminen, vesistöjen rehevöityminen ja ympäristön kemikalisoituminen.

Valmistaja, maahantuoja tai palveluntarjoaja voi hakea Joutsenmerkkiä sellaiselle tuotteelle tai palvelulle, jolle pohjoismainen ympäristömerkintälautakunta on vahvistanut ympäristömerkintävaatimukset. Vaatimukset on vahvistettu jo lähes 70 eri tuoteryhmälle. Merkin myöntämiskriteerit uusitaan noin kolmen vuoden välein.

Euroopan ympäristömerkki, KukkamerkkiEuroopan ympäristömerkki, Euroopan ympäristömerkki

Euroopan ympäristömerkki on Euroopan yhteisön yhteinen ympäristömerkki, joka perustettiin vuonna 1992. Merkinnän piirissä on vajaat 30 tuoteryhmää.

Sen periaatteet ovat samat kuin Pohjoismaisen ympäristömerkin. Ympäristömerkki myönnetään hakemuksesta ryhmänsä parhaille tuotteille ja palveluille, jotka täyttävät merkin ympäristöä koskevat vaatimukset tuotteen koko elinkaaren ajalta.

Luomu - valvottua tuotantoa - merkki Luomu - valvottua tuotantoa -merkki

Luomu-valvottua tuotantoa -merkki eli ns. aurinkomerkki noudattaa EU:n asetuksen luomuehtoja ja osoittaa, että tuote on suomalaisen viranomaisen valvonnassa. Tuote on valmistettu, pakattu tai etiketöity Suomessa. Merkin myöntää Elintarviketurvallisuusvirasto.

EU:n luomumerkki

EU:n luomumerkki tarjoaa kuluttajille varmuuden tuotteen alkuperästä ja laadusta. Elintarvikkeet voidaan merkitä ”luomuksi” vain, jos vähintään 95 EU:n luomumerkkiprosenttia niiden maatalousperäisistä ainesosista on luonnonmukaisia.

EU:n luomutunnuksen, Eurolehden, käyttö on pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Muissa luomutuotteissa ja EU:n ulkopuolelta tuoduissa luomutuotteissa tunnuksen käyttö on valinnaista.

Energiamerkki Energiamerkki

Energiamerkki kertoo laitteen energiankulutuksen ja suorituskyvyn. Merkinnän tavoitteena on ohjata kulutusta vähemmän energiaa kuluttaviin laitteisiin. Se on pakollinen kylmälaitteissa, pyykinpesukoneissa, kuivausrummuissa, kuivaavissa pesukoneissa, astianpesukoneissa, uuneissa, lampuissa ja ilmastointilaitteissa sekä ilmalämpöpumpuissa.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Taina Nikula, ympäristöministeriö, puh. 050 305 6945, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaistu 4.6.2013 klo 9.10, päivitetty 8.3.2016 klo 13.03