Hyppää sisältöön

Pienenevä dioksiinipitoisuus helpottaa Itämeren silakan elintarvikekäyttöä ja vientiä

Uutinen 7.11.2019 klo 10.22
Dioksiinin kansainväliset päästörajoitukset ovat tehonneet, ja Itämeren silakoissa on nyt huomattavasti vähemmän tätä ympäristömyrkkyä kuin vielä 2000-luvun alussa. Ennusteen mukaan 19–21 senttimetrin mittaisten isojen silakoiden dioksiinipitoisuus laskee Euroopan unionin kalalle asettaman enimmäispitoisuuden alapuolelle 2020-luvun alkuvuosina.
Ennusteen mukaan 19–21 senttimetrin mittaisten isojen silakoiden dioksiinipitoisuus laskee Euroopan unionin kalalle asettaman enimmäispitoisuuden alapuolelle 2020-luvun alkuvuosina. © Kuva: THL

 

Ympäristömyrkyiksi määriteltyjen dioksiinien ja PCB-yhdisteiden pitoisuudet Itämeren silakoissa ovat edelleen pienentyneet, kertovat tuoreet tutkimustulokset. Dioksiinien ja PCB-yhdisteiden päästöjä on rajoitettu voimakkaasti kansainvälisin sopimuksin ja rajoituksin. Se näkyy nykyisissä mittaustuloksissa: esimerkiksi Selkämeren silakassa pitoisuudet ovat nyt vain viidesosa 40 vuoden takaisista.

Silakan dioksiini- ja PCB-pitoisuuksia vuosina 2016–19 on selvitetty Kalakas- ja Tukala-hankkeissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtamissa tutkimuksissa on ollut mukana muita suomalaisia yhteistyötahoja, myös Suomen ympäristökeskus (SYKE).

SYKEn erikoistutkija Heikki Peltosen Kalakas-hankkeessa laatiman mallin avulla voidaan ennustaa, miten pitoisuudet muuttuvat silakan eri kokoluokissa. Jo tällä hetkellä alle 19-senttinen silakka alittaa EU:n dioksiineille ja PCB-yhdisteille asettamat raja-arvot ja muutaman vuoden kuluttua todennäköisesti myös alle 21-senttinen.

Pitoisuuksien laskulla on suuri merkitys silakan vientimahdollisuuksille. Dioksiiniongelma on ollut suuri varsinkin elintarvikekäyttöön sopivimmissa suurissa silakoissa. Silakka on Suomen kaupallisen kalastuksen tärkein kalalaji, mutta nykyisin yli 17-senttinen silakka ei kelpaa dioksiinien takia vientiin. Se tarkoittaa noin kolmannesta Selkämeren silakkasaaliista.

THL:n tiedote: Itämeren silakoiden dioksiinipitoisuudet ovat edelleen vähentyneet – yhä suuremmat silakat kelpaavat vientiin 7.11.2019