Romuajoneuvojen tuottajavastuu

Tuottajavastuu koskee henkilöautoja, pakettiautoja ja niihin rinnastettavia muita ajoneuvoja. Tuottajia ovat ajoneuvojen valmistajat, ammattimaiset maahantuojat ja ne, jotka toimittavat maahan ajoneuvoja kotimaisen käyttäjän nimissä. Ajoneuvojen tuottajavastuu perustuu jätelakiin (646/2011) ja valtioneuvoston asetukseen romuajoneuvoista sekä vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta ajoneuvoissa (123/2015).

Tuottajavastuun hoitaminen

Ajoneuvojen tuottajavastuun voi hoitaa liittymällä tuottajayhteisön jäseneksi. Tällöin tuottajavastuu siirtyy tuottajayhteisölle, joka hoitaa tuottajan puolesta laissa säädetyt tuottajavastuuvelvollisuudet. Suurimmalle osalle yrityksiä tämä on helpoin tapa. Tuottajayhteisöt ovat tuottajien itse perustamia ja hallitsemia yhteisöjä. Suomessa on yksi hyväksytty ajoneuvojen tuottajayhteisö, Suomen Autokierrätys Oy. Linkki sivun oikeassa reunassa.

Yritys voi hoitaa ajoneuvoja koskevan tuottajavastuun myös itse tekemällä Pirkanmaan ELY-keskukselle hakemuksen tuottajarekisteriin hyväksymiseksi. Tällöin tuottajan on itse järjestettävä koko maan kattava käytöstä poistettujen ajoneuvojen keräysverkosto (vähintään 200 vastaanottopaikkaa) ja järjestettävä romuajoneuvojen jätehuolto omalla kustannuksellaan. Hakemuslomake ja täyttöohje löytyvät oikean reunan linkistä "Hakemukset tuottajarekisteriin".

Tuottajavastuun voi hoitaa myös perustamalla tuottajayhteisön yhdessä muiden ajoneuvon tuottajien kanssa. Lisätietoja vasemman reunan linkistä "Tuottajayhteisön perustaminen". 

Romuajoneuvojen keräysverkosto

Romuajoneuvon viimeisellä omistajalla on velvollisuus viedä romuajoneuvo tuottajan tai tuottajayhteisön järjestämään vastaanottopaikkaan. Vastaanottopaikat löytyvät Suomen Autokierrätys Oy:n nettisivulta. Virallisesta vastaanottopaikasta saa romutustodistuksen, jolla ajoneuvon saa poistettua rekisteristä.

Seurantatietojen toimittaminen

Ajoneuvojen tuottajayhteisöjen ja tuottajien on toimitettava edellisen vuoden seurantatiedot Pirkanmaan ELY-keskukseen 30.4. mennessä. Raportointilomake löytyy linkistä "Seurantatietojen toimittaminen".

Usein kysyttyä

Koskeeko tuottajavastuu yksityistä kansalaista, joka tuo maahan auton?
Tuottajavastuu ei koske yksityistä henkilöä, joka maahantuo auton omaan käyttöönsä. Tuottajavastuu koskee ammattimaista ajoneuvojen maahantuontia.

Julkaistu 26.8.2013 klo 15.58, päivitetty 27.6.2019 klo 14.06
Julkaisija: