Romuajoneuvojen tuottajavastuu

Tuottajavastuu koskee henkilöautoja, pakettiautoja ja niihin rinnastettavia muita ajoneuvoja. Tuottajia ovat ajoneuvojen valmistajat, ammattimaiset maahantuojat ja ne, jotka toimittavat maahan ajoneuvoja kotimaisen käyttäjän nimissä. Ajoneuvojen tuottajavastuu perustuu jätelakiin (646/2011) ja valtioneuvoston asetukseen romuajoneuvoista sekä vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta ajoneuvoissa (123/2015).

Tuottajavastuun hoitaminen

Tuottajayhteisöön liittymällä tuottaja voi hoitaa tuottajavastuun velvoitteet. Suomessa on yksi hyväksytty ajoneuvojen tuottajayhteisö, Suomen Autokierrätys Oy. Linkki sivun oikeassa reunassa.

Romuajoneuvojen keräysverkosto

Romuajoneuvon viimeisellä omistajalla on velvollisuus viedä romuajoneuvo tuottajan tai tuottajayhteisön järjestämään vastaanottopaikkaan. Vastaanottopaikat löytyvät Suomen Autokierrätys Oy:n nettisivulta. Virallisesta vastaanottopaikasta saa romutustodistuksen, jolla ajoneuvon saa poistettua rekisteristä.

Seurantatietojen toimittaminen

Ajoneuvojen tuottajayhteisöjen ja tuottajien on toimitettava edellisen vuoden seurantatiedot Pirkanmaan ELY-keskukseen 30.4. mennessä. Raportointilomake löytyy linkistä "Seurantatietojen toimittaminen".

Usein kysyttyä

Koskeeko tuottajavastuu yksityistä kansalaista, joka tuo maahan auton?
Tuottajavastuu ei koske yksityistä henkilöä, joka maahantuo auton omaan käyttöönsä. Tuottajavastuu koskee ammattimaista ajoneuvojen maahantuontia.

Julkaistu 26.8.2013 klo 15.58, päivitetty 1.9.2016 klo 9.57
Julkaisija: