Renkaiden tuottajavastuu

Renkaiden tuottajavastuun piiriin kuuluvat maalla kulkemaan tarkoitettujen ajoneuvojen renkaat (ei lentokoneiden). Tällaisia ovat esimerkiksi henkilö-, paketti- ja kuorma-autojen, mopojen, skoottereiden, moottoripyörien, mönkijöiden ja mopoautojen renkaat. Lisäksi tuottajavastuu koskee ajoneuvoa vastaavan hinattavan tai muun ajoneuvon, työkoneen tai laitteen rengasta, kuten asuntovaunun, peräkärryn tai liikkuvan työkoneen rengasta (ei polkupyörän tai sen peräkärryn, työnnettävän ruohonleikkurin, kottikärryn, golfkärryn, rollaattorin tai pyörätuolin renkaat). Renkaalla tarkoitetaan uuden renkaan lisäksi myös käytettyä ja uudelleen pinnoitettua rengasta, joka saatetaan markkinoille. Tuottajan vastuun piiriin kuuluvat ainoastaan renkaat, ei ajoneuvon tai laitteen pyörän vanteet.

Renkaiden tuottaja on edellä mainittujen ajoneuvojen ja laitteiden renkaiden valmistaja, maahantuoja ja pinnoittaja. Myös renkailla varustetun ajoneuvon tai laitteen maahantuoja on renkaiden tuottaja. 

Renkaiden tuottajavastuu perustuu jätelakiin (646/2011) ja valtioneuvoston asetukseen käytöstä poistettujen renkaiden erilliskeräyksestä ja hyödyntämisestä (527/2013).

Tuottajavastuun hoitaminen

Yritys voi hoitaa tuottajavastuuvelvoitteensa jollakin seuraavista tavoista:

  • Liittymällä tuottajayhteisön jäseneksi. Tällöin tuottajavastuu siirtyy tuottajayhteisölle, joka hoitaa tuottajan puolesta laissa säädetyt velvollisuudet kuten renkaiden keräysverkoston rakentamisen. Suomessa on yksi hyväksytty renkaiden tuottajayhteisö, Suomen Rengaskierrätys Oy, linkki sivun oikealla palstalla.
  • Järjestämällä itse omalla kustannuksellaan markkinoille saattamiensa renkaiden jätehuollon ja muut laissa säädetyt velvollisuudet ja tekemällä Pirkanmaan ELY-keskukselle hakemuksen tuottajarekisteriin hyväksymiseksi (katso oikean palstan linkki "Hakemukset tuottajarekisteriin").
  • Perustamalla tuottajayhteisön yhdessä muiden tuottajien kanssa (katso vasemman palstan linkki "Tuottajayhteisön perustaminen").

Ohje renkaiden tuottajavastuun hoitamisesta (2.2.2017)

Seurantatietojen toimittaminen

Renkaiden tuottajan/tuottajayhteisöjen on toimitettava edellisen vuoden seurantatiedot Pirkanmaan ELY-keskukseen vuosittain 30.4. mennessä. Raportointilomake löytyy linkistä "Seurantatietojen toimittaminen".

Julkaistu 26.8.2013 klo 15.48, päivitetty 3.7.2018 klo 10.12
Julkaisija: