Pakkausten tuottajavastuu

Pakkausalan tuottajia ovat tuotteiden pakkaajat ja pakattujen tuotteiden maahantuojat, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa. Lähes kaikissa Suomen markkinoille tai yrityksen omaan käyttöön maahantuoduissa tai Suomen markkinoille lasketuissa tuotteissa on pakkaus, jota tuottajavastuu koskee. Pakkausten tuottajavastuu perustuu jätelakiin (646/2011) ja valtioneuvoston asetukseen pakkauksista ja pakkausjätteistä (518/2014).

Tuottajavastuun hoitaminen

Tuottaja voi hoitaa tuottajavastuuvelvoitteensa joko liittymällä tuottajayhteisöön tai tekemällä hakemuksen Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajarekisteriin. Tuottajayhteisöön liittymällä tuottaja siirtää velvoitteensa tuottajayhteisölle. Tehdessään hakemuksen tuottajarekisteriin (linkki oikeassa reunassa), tuottajan tulee selvittää, kuinka se hoitaa kustannuksellaan markkinoille toimittamiensa pakkausten jätehuollon ja täyttää kierrätysvaatimukset (ks. alla). Juomapakkausten osalta tuottajavastuun voi hoitaa myös liittymällä pantillisten juomapakkausten palautusjärjestelmään.

Suomessa on viisi hyväksyttyä pakkausten tuottajayhteisöä, joilla on yhteinen palveluyhtiö Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Linkit tuottajayhteisöihin ja Rinkiin löytyvät sivun oikeasta reunasta. Pakkausalan tuottajayhteisöihin liitytään Ringin kautta.

Tuottajavastuun voi hoitaa myös perustamalla tuottajayhteisön yhdessä muiden pakkausten tuottajien kanssa. Lisätietoja vasemman reunan linkistä "Tuottajayhteisön perustaminen".

Kierrätysvaatimukset

Tuottaja vastaa siitä, että sen markkinoille laskemasta pakkausmateriaalista kierrätetään valtioneuvoston asetuksen (518/2014) mukaisesti seuraavasti:
 

 Pakkausmateriaali

Kierrätysvaatimus 2016 alkaen

Kierrätysvaatimus 2020 alkaen

 Kuitu (pahvi, kartonki, paperi)

80 %

80 %

 Lasi

27 %

40 %

 Metalli

75 %

80 %

 Muovi

16 %

22 %

 Puu

17 %

17 %

Seurantatietojen toimittaminen

Pakkausten tuottajien ja tuottajayhteisöjen on vuosittain 30.9. mennessä toimitettava edellisen vuoden seurantatiedot Pirkanmaan ELY-keskukseen. Jos tuottaja on liittynyt tuottajayhteisöön, sen ei tarvitse raportoida ELY-keskukselle, vaan tuottajayhteisö raportoi jäsentensä puolesta.

Raportointilomake löytyy linkistä "Seurantatietojen toimittaminen".

Usein kysyttyä

Mikä on pakkaus?
Pakkauksia ovat kaikki tuotteen ympärillä olevat pahvi-, muovi- tms. laatikot, pussit, kääreet ja kelmut, pehmusteet (esim. styrox ja vaahtomuovi), kuljetuslaatikot, kuormalavat, metalli- tai muovihihnat pakkausten ja lavojen kiinnittämiseen, tynnyrit jne. Myös uudelleenkäytettävät laatikot, pullot, rullakot, kuormalavat yms. ovat pakkauksia.

Mitä eroa on hyödyntämisellä ja kierrätyksellä?
Hyödyntäminen sisältää jätteen kierrättämisen ja polton. Kierrätys tarkoittaa, että jätteestä käytetään hyödyksi aine, eli esim. muovikassien valmistaminen keräysmuovista.

Julkaistu 27.8.2013 klo 9.56, päivitetty 17.9.2019 klo 14.15
Julkaisija: