Myyjän on otettava vastaan kierrätettävät tuotteet

Tuotteen myyjän (jakelijan) on otettava jätelain mukaan myyntipisteessään maksutta vastaan käytöstä poistettuja akkuja, paristoja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita sekä renkaita. Lisäksi myyjän on tiedotettava vastaanottamisesta.

Myyjät vastaavat vastaanottamisen aiheuttamista kustannuksista. Tuottajat, eli maahantuojat ja valmistajat, vastaavat puolestaan vastaanottamisen jälkeen syntyvistä kustannuksista, esimerkiksi kuljetus- ja käsittelykustannuksista.

Ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta vastaanotettavat tuotteet

1) Kannettavat akut ja paristot

 • Kannettavia akkuja ja paristoja ovat muun muassa AA- ja AAA-paristot, nappiparistot sekä matkapuhelimissa, kannettavissa tietokoneissa, leluissa, johdottomissa työkaluissa ja sähköhammasharjoissa ja partakoneissa käytettävät akut ja paristot.
 • Kannettaviin akkuihin ja paristoihin ei kuulu esimerkiksi sähköpolkupyörissä, sähköpotkulaudoissa, leijulaudoissa tai muissa sähköisissä liikkumisvälineissä käytettävät akut. Kyseiset akut luokitellaan teollisuusakuiksi. Lähimmän vastaanottopisteen kannettaville teollisuusakuille voi tarkistaa kierratys.info-sivuilta.

2) Pienet (alle 25 cm) kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaitteet (SE-laitteet)

 • Näihin laitteisiin kuuluvat esimerkiksi energiansäästölamput, kännykät ja niiden laturit, sähköhammasharjat, hiustenkuivaajat, lelut ja sähkötyökalut.
 • Vastaanottovelvollisuus koskee päivittäistavarakauppoja, joiden myyntipinta-ala on yli 1000 neliömetriä, sekä muita SE-laitteita myyvät kaupat, joissa myyntipinta-ala on yli 200 neliömetriä.
 • Vastaanoton voi järjestää myös myyntipisteen välittömään läheisyyteen.
 • Myyjän on otettava vastaan myös muilta kuin kotitalouksilta tulevat laitteet, jos ne vastaavat määrältään ja laadultaan kotitalouksista tulevia laitteita.

Vastaanotettavat tuotteet, kun tilalle ostetaan uusi vastaava tuote

1) Suuret kotitalouden SE-laitteet

 • Myyjän on otettava maksutta vastaan, kun tilalle ostetaan uusi vastaava laite.
 • Vastaanoton voi järjestää myös myyntipisteen välittömään läheisyyteen.
 • Myyjän on otettava vastaan myös muilta kuin kotitalouksilta tulevat laitteet, jos ne vastaavat määrältään ja laadultaan kotitalouksista tulevia laitteita.

2) Ajoneuvon renkaat

 • Myyjän on otettava maksutta vastaan, kun tilalle ostetaan lajiltaan ja määrältään vastaavat uudet renkaat.
 • Maksuton vastaanotto koskee vanteettomia renkaita.

Vapaaehtoisesti vastaanotettavat tuotteet

1) Kuluttajien ajoneuvoakut (käynnistysakut)

 • Mikäli kuluttajille käynnistysakkuja myyvä kauppa ottaa vastaan käytöstä poistettuja käynnistysakkuja, ne on otettava vastaan maksutta ilman vaatimusta uuden tuotteen ostosta.

Asiakkaille tiedottaminen ja tuotteiden luovuttaminen

Myyjän on tiedotettava asiakkaille järjestämästään vastaanotosta. Tiedotus voi tapahtua esimerkiksi myyntipisteissä olevin kilvin tai myymälän muussa markkinoinnissa. Myyjä vastaa tiedotuksen kustannuksista.

Myyjä voi luovuttaa vastaanottamansa tuotteet vain sellaisille kuljettajille tai käsittelijöille, joilla on asiasta sopimus tuottajan, eli maahantuojan tai valmistajan kanssa. Luovuttaminen muille tahoille on jätelain mukaan kielletty. Tuottajat vastaavat tuotteiden jätehuollosta ja sen kustannuksista kaupoista eteenpäin. 

Muut vastaanottopaikat

Kuluttajat voivat viedä käytöstä poistetut akut, paristot, sähkö- ja elektroniikkalaitteet sekä renkaat maksutta myös tuottajien ja tuottajayhteisöiden järjestämiin vastaanottopaikkoihin. Linkit vastaanottopaikkoihin löytyvät sivulta Tuottajavastuujätteiden vastaanottopaikat.

Julkaistu 5.5.2020 klo 15.10, päivitetty 13.5.2020 klo 10.33
Julkaisija: