KIPSI-hankkeen tavoitteena on levittää Saaristomeren valuma-alueen pelloille kipsiä 50 000 - 85 000 hehtaarille vuosien 2020 - 2022 aikana, mikä vähentää valuma-alueelta Saaristomereen tulevaa fosfori- ja kiintoaineskuormitusta merkittävästi.
Tavoitteena on myös tehdä kipsikäsittely ja sen mahdollisuudet tunnetuksi sekä muutoinkin tiedottaa maatalousalueilla tehtävistä vesiensuojelutoimista, joiden tarpeellisuutta kipsikäsittely ei mitenkään vähennä.
Hanketta hallinnoi Varsinais-Suomen ELY-keskus, jonka yhteistyötahoina toimivat MTK-Varsinais-Suomi, SYKE, Helsingin yliopisto, Ruokavirasto, Luke, Aurajokisäätiö, Paimionjoki-yhdistys, maatalousneuvonta, SAVE- ja SAVE II-hankkeet sekä paikalliset tuottajayhdistykset.
Viljelijäneuvonnasta ja tiedottamisesta vastaa ProAgria Länsi-Suomi ry.
Selvitykset
Hankkeessa tehdään tarvittavia tutkimuksia ennen laajamittaista levitystoimintaa. Selvitettäviä asioita ovat ainakin:
- Jokien patoaltaisiin mahdollisesti kertyvän sulfaatin (kipsin hajoamistuote) kerrostumista ja vaikutuksia.
- Veden sulfaattipitoisuuden muutokset erikokoisilla valumaalueilla, mikä helpottaa vuollejokisimpukkaan kohdistuvien mahdollisten vaikutusten arviointia.
- Kipsin talvilevityksen ravinnehuuhtouma ja vaikutukset vesiin (LUKE Jokioinen).
- Kipsin kevätlevityksen vaikutukset orastumiseen ja sokerijuurikkaan kevätpoltteen ehkäisyyn (Sokerijuurikkaan tutkimuskeskus Paimio).
Vaikuttavuuden seuranta
Hankkeessa laaditaan vaikuttavuuden seurantaohjelma, jonka pohjalta seurataan veden laatua, millä saadaan tieto kipsikäsittelyn vaikutuksista.
Voit seurata KIPSI-hankkeen automaattisten vesimittarien tuloksia tästä linkistä. Käyttäjätunnus public ja salasana public. Hankealueen mittauspisteet ovat nimeltään VARELY Paattistenjoki, VARELY Tarvasjoki ja VARELY Vähäjoki.
Kipsin lastausta levittimeen. Kuva: Mikko Jaakkola