Hyppää sisältöön

Ajankohtaista

Kipsihaku käynnistyy huhtikuussa 2021 ja jatkuu kesäkuun loppuun

Ennakkotiedosta poiketen kipsihaku käynnistyy huhtikuussa, kun ajantasaiset valvontatiedoilla päivitetyt peltolohkoaineistot on saatavilla. Haun avautumisesta tiedotetaan viljelijöille, joilla on hallinnassaan alustavan arvion mukaan kipsille soveltuvia peltolohkoja. Kipsihausta tiedotetaan tällä sivulla sekä postitse ja sähköpostilla lähetettävillä uutiskirjeillä.

 

Vuonna 2020 kipsikäsittelyä haettiin noin 10 500 hehtaarille, josta noin 9 000 hehtaaria on levitetty. Alla hieman infoa tästä syksystä ja ensi vuodesta:

- Jos pellon laitaan jostain syystä jää kipsikasa odottamaan ensi vuotta, tulee se peittää. Peittämisestä vastaa Meriaura Oy. Ilmoitathan talven yli jäävistä peittämättömistä kipsikasoista Meriauralle (Jyrki Heino, puh.  0406152003).

-Vuoden 2021 haku aukeaa huhtikuussa ja jatkuu kesäkuun loppuun.

  • Hakuaikaa ei määritetä lainsäädännössä, joten pyrimme olemaan joustavia hakemusten käsittelyssä myös hakuajan ulkopuolella, mikäli määrä on vähäinen.

-Kipsiä jää satamavarastoon eli tänä vuonna levittämättä jääneen kipsin voi halutessaan tilata jo varhain keväällä olemalla yhteydessä Meriauran Jyrki Heinoon (kasan täytyy toki olla sula).

-Sulfaattisavimailla sijaitsevat lohkot tulevat ensi vuonna kipsikelvollisten lohkojen joukkoon.

  • Tästä teetettiin GTK:lla selvitys, jonka perusteella todettiin, että pintamaa ei ole sulfaattimaata eli kipsillä saavutetaan haluttu vaikutus ja kustannustehokkuus.

-Pohjavesialueiden, järvien valuma-alueiden yms. poissulkukriteereiden alle osittain jäävät lohkot pyritään pilkkomaan siten, että hakuun saadaan se osa lohkosta, joka ei jää poissulkukriteerin alle. Tänä vuonna koko lohko oli pois haun piiristä, vaikka siitä olisi ollut vain pienikin osa poissulkukriteerin alla.

Kipsikäsittely kunnittain
© Diagrammi: Iida Vartila

 

KIPSI-hanke järjestää levitysnäytöksen Paimiossa 22.9.2020 aamupäivällä klo 9.00 alkaen Mikko Lindbergin pellolla osoitteessa Leppämäentie 125. Korona-epidemian vuoksi tilaisuuteen on ilmoittauduttava, jotta jäljitettävyys voidaan taata. Osallistujajoukkoa joudutan myös rajaamaan 70 henkilöön. Tilaisuudessa noudatetaan ajantasaista koronaohjeistusta. Tulethan terveenä paikalle.

Voit katsoa levitysnäytöksen ohjelman täältä.

 

20200821_100355
© Kuva: Pekka Salminen

 

 
 

 

Kipsin laivaus Siilinjärveltä Saimaan kanavan kautta on alkanut ja ensimmäinen kipsikuorma saapui Naantalin satamaan viikolla 30. Myönteisiin tukipäätöksiin perustuen vuoden 2020 aikana laivattava kipsimäärä on yhteensä noin 40 000 tonnia. Kipsi varastoidaan satamaan väliaikaisesti ja kipsin kuljetus satamasta pelloille alkaa pikkuhiljaa sadonkorjuiden edetessä. 

“Kipsiä varastoidaan satamissa ja lähellä levityskohteita”, sanoo Jyrki Heino Meriauralta, “me Meriauralla toivomme yhteydenottoa viljelijältä, jos tilalla on levitykseen valmiita peltolohkoja tai kipsille soveltuvaa varastointitilaa, jotta kipsi voidaan kuljettaa tilalle ja se on sopivan levitysajan koittaessa valmiina lähellä kipsattavia lohkoja. Viljelijä voi aina olla yhteydessä tukipäätöksessä mainittuihin Meriauran yhteyskanaviin. Urakoitsijat hoitavat pääosin yhteydenpidon viljelijöiden kanssa, sopivat maakuljetusten purkupaikat ja levityksen ajankohdan.” 

Kipsi saapui Naantalin satamaan 21.7.2020.
Ensimmäinen kipsilaiva saapui Naantalin satamaan 21.7.2020. © Kuva: Iida Vartila

 

Kipsikäsittelyä haettu yli 10 000 hehtaarille noin 400 viljelijän toimesta!

Viljelijöiden aktiivisuus tarkoittaa sitä, että kipsiä tuodaan Siilinjärveltä ympäristöystävällisesti laivarahtina Saimaan kanavan kautta noin 42 000 tonnia.

Kyseessä on merkittävä logistinen ponnistus, jonka koordinoinnista vastaa turkulainen Meriaura Oy. Työllistävä vaikutus on merkittävä, sillä maakuljetuksista ja peltolevityksestä vastaa paikallisten urakoitsijoiden verkosto. Kipsin levitys alkaa sadonkorjuun jälkeen loppukesällä ja jatkuu myöhäiseen syksyyn säiden mukaan.

Vaikutuksia vesistökuormitukseen seurataan Paimion Vähäjoella ja Tarvasjoella. Tämän vuoksi näiden jokien valuma-alueiden viljelijöiden toivotaan lähtevän jatkossakin innolla mukaan hankkeeseen. Parhaillaan selvitetään mahdollisuutta saada jatkossa tarjolle myös luomutiloille kelpaavaa kipsiä, jolloin potentiaalista levitysalaa tuli lisää noin 20 000 hehtaaria.

Alla taulukko 2020 haetuista hehtaareista kunnittain. 

Käsiteltävät hehtaarit kunnittain
Haetut hehtaarit kunnittain 2020 © Taulukko:Iida Vartila
Julkaistu 19.12.2019 klo 11.04, päivitetty 24.2.2021 klo 10.22