Hyppää sisältöön

Suomi on kahdeksanneksi kestävin yhteiskunta

Pitkän aikavälin kehitys:
Suomen Kestävä yhteiskunta -indeksiarvo on vain kuusi asteikolla yhdestä kymmeneen.
Lyhyen aikavälin kehitys:
Suomen indeksiluku on hieman huonontunut vuodesta 2010 vuoteen 2012 ja sijoitus suhteessa muihin maihin tippunut viidennestä kahdeksanneksi.
Suhteessa tavoitteisiin:

Kestävä yhteiskunta -indeksi

s109_Kestavayhteiskunta_556px.jpg
Lähde: Sustainable Society Foundation, Sustainable Society Index. 2013.

 

Suomi oli kahdeksanneksi paras maa vuoden 2012 Kestävä yhteiskunta -indeksissä. Sijoitus huononi kolme pykälää vuodesta 2010.

Suomen indeksilukema on ollut noin kuusi siitä asti, kun indeksi julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Vertailun ykkönen, Sveitsi, yltää seitsemään. Sekin on melko kaukana kymmenestä, jonka saisi yhteiskunta, joka toimisi sekä ihmisten, ympäristön että talouden näkökulmasta kestävä.

Monet ympäristöongelmat ovat luonteeltaan maailmanlaajuisia, joten kestävän tason saavuttaminen yksittäisessä maassa ei vielä riitä. Kaikkien indeksissä mukana olevien 151 maan indeksien keskiarvo jää 4,7:ään.

Suomi on kärkipäässä useimmissa indeksin niistä osatekijöistä, joilla mitataan ihmisten ja talouden hyvinvointia. Esimerkiksi henkilökohtaisen ja sosiaalisen kehityksen kategoriassa Suomi on maailman paras – kiitos muun muassa koulutusmahdollisuuksien, tasa-arvon, hyvän hallinnon ja pienten tuloerojen.

Kun tarkastellaan pelkästään mittareita, jotka arvioivat ympäristön hyvinvointia, Suomi sijoittuu vasta sijalle 103. Moni maa on meitä edellä uusiutuvan energian käytössä, ja korkea elintasomme sekä pohjoinen sijaintimme aiheuttavat paljon kulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä. Ne maat, jotka pärjäävät hyvin ympäristön hyvinvoinnin kategorioissa, ovat usein listan häntäpäässä ihmisten ja talouden hyvinvoinnin mittareilla mitattuna.

Lähde:

  • Sustainable Society Foundation, Sustainable Society Index. 2013.
Julkaistu 1.9.2015 klo 12.16, päivitetty 14.10.2015 klo 13.33