Luomuviljellyn pellon pinta-ala edelleen kasvussa - Pohjois-Pohjanmaa

Pitkän aikavälin kehitys:
Luomuviljellyn pellon pinta-ala on ollut kasvussa koko ohjelmakauden.
Lyhyen aikavälin kehitys:
Luomuviljelyyn on siirtynyt isoja tiloja.
Suhteessa tavoitteisiin:
Kasvava suunta on säilynyt.

Luomuviljellyn pellon pinta-ala on valtakunnallisesti kasvussa ja sama trendi on myös Pohjois-Pohjanmaalla. Luomuviljellyn pellon pinta-ala Pohjois-Pohjanmaalla vuonna 2016 on ennakkotiedon (Evira) mukaan 32 094 ha, joka on 14 % viljellystä alasta. Luomutilojen kokonaismäärä on ollut vain hienoisessa kasvussa viime vuosina, ollen nyt 471 maatilaa.

Luomuviljellyn pellon pinta-ala on ollut kasvussa koko ohjelmakauden, tilojen määrä on myös kasvanut osin myös siksi, että Vaala liitettiin Pohjois-Pohjanmaahan. Viime vuonna kasvu on ollut viime vuosien luokkaa.

Alueemme luomumaatilat ovat keskipinta-alaltaan Suomen suurinta, noin 69 ha. Pääosa tuotannosta on nurmea. Tavanomaisten tilojen keskipeltoala oli vuonna 2016 tällä alueella noin 54 ha eli luomuviljelyyn on siirtynyt isoja tiloja. Vuonna 2016 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on eniten luomupinta-alaa 13 % koko maan luomualasta.

Seuraava haaste on, luomutuotannon kasvun ohella, saada markkinoille luomutuotteita ja saada kotieläintilat siirtymään myös luomuun. Kotieläintiloja on luomuvalvonnassa 98 kpl. Haasteena on myös ylläpitää luotettavaa ja riittävän yksinkertaista luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmää, jotta kuluttajien luottamus luomun oikeellisuuteen säilyy.

Luomuviljellyn peltoalan osuus koko peltoalasta
Luomuviljellyn peltoalan osuus koko peltoalasta
Julkaistu 28.5.2014 klo 10.06, päivitetty 2.7.2019 klo 13.05

Aihealue: