Suomen keskilämpötila on kohonnut asteen sadassa vuodessa

Pitkän aikavälin kehitys:
Suomen vuosikeskilämpötila on sadassa vuodessa noussut asteen.
Lyhyen aikavälin kehitys:
Keskilämpötila on noussut erityisen nopeasti viimeiset 20 vuotta.
Suhteessa tavoitteisiin:
Maapallon keskilämpötilan kahden asteen nousua tuskin pystytään välttämään. Suomessa lämpötilan nousu on tätä selvästi rajumpaa.

Suomen keskilämpötilan kehitys 1847–2014

Suomen keskilämpötila perustuu neljän havaintoaseman tietoihin: Helsingin Kaisaniemi, Kuopion lentoasema, Kajaanin lentoasema ja Oulun lentoasema. Lähde: Ilmatieteen laitos. 2015.

Vaikutukset näkyvät jo

Sadan viime vuoden aikana Suomen koko vuoden keskilämpötila on noussut noin asteen. Voimakkainta lämpeneminen on ollut keväällä: maalis–toukokuu on lämmennyt melkein kaksi astetta. Kesät ja syksyt ovat lämmenneet vajaan asteen ja talvet alle puoli astetta. Sateisuudessa ja muissa ilmaston piirteissä on myös havaittu vaihtelua, muttei toistaiseksi tilastollisesti merkitsevää pitkäaikaista muutosta.

Lämpötilan nousu näkyy Suomen luonnossa muun muassa jäidenlähdön aikaistumisena ja lintujen aikaistuneena kevätmuuttona sekä päiväperhosten leviämisenä aiempaa pohjoisemmaksi.

Yksi maailman pisimmistä, suoriin havaintoihin perustuvista ilmastosarjoista, on Suomen Tornionjoelta. Tornionjoen jäidenlähtö on kirjattu ylös vuodesta 1693 lähtien. Tänä aikana joen jäidenlähtö on aikaistunut noin kahdella viikolla.

Suomen ilmasto lämpenee pääasiassa kasvihuoneilmiön voimistumisen ja siitä seuraavan maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen takia. Koko maapallon keskilämpötila on 1900-luvun alusta noussut 0,74 astetta. Euroopan unionin ja G8-maiden tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen, jota pidetään rajana erittäin haitallisille vaikutuksille.

Pariisissa joulukuussa käytävien kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden tavoitteena on solmia uusi maailmalaajuinen ilmastosopimus.
           

Lähteet:

  • Ilmatieteen laitos. 2015.
  • Ympäristöministeriö. 2015.
  • IPCC 2013 Fifth Assessment Report. Climate Change 2013.
Julkaistu 20.11.2015 klo 10.19, päivitetty 11.2.2021 klo 11.27

Aihealue: