YLVA kuntakäyttäjille

Ympäristönsuojelulain ja sitä koskevan voimaantulosäännöksen mukaan kuntien tulee tallettaa 1.9.2017 alkaen ympäristönsuojelun tietojärjestelmään:

  • antamansa lupa- ja valvontatehtäviin liittyvät päätökset,
  • tiedot niiden muutoksenhaun johdosta tehdyistä Vaasan hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksistä,
  • kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle tehtäviin rekisteröinti-ilmoituksiin perustuvat tiedot rekisteröitävistä toiminnoista sekä
  • kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen valvontavastuulle kuuluvan ympäristöluvanvaraisen ja rekisteröitävän toiminnan seuranta- ja tarkkailutiedot.

Ylvan ulkoasua on päivitetty. Uusia ohjeita laaditaan ja vanhoja päivitetään. Ylva-sivut siirtyvät ELY-keskus.fi-alustalle vuoden 2021 aikana. Nykyisen sivuston tiedostot eivät täytä saavutettavuusvaatimuksia.

 

Jos haluat liittyä YLVA:n Teams-kanavalle, ole yhteydessä alueesi ELY-keskuksen Ylva-yhteyshenkilöön.


 

Kirjautuminen U-tunnuksilla YLVA-tietojärjestelmään kuntien valvojille:

HUOM.! Samme runsaasti kysymyksiä kirjautumisesta. Useimpiin ongelmiin löytyy vastaus "usein kysyttyjä kysymyksiä" -palstalta. Useat työnantajat ovat tiukentaneet Windows-järjestelmän tietoturvaa ja kirjautuminen saattaa näyttää erilaiselta. Ylvaan kirjautuminen ei kuitenkaan ole muuttunut. Monesti Ylvaan kirjautuessa järjestelmä yrttää automaattisesti kirjautua kuntasähköpostiosoitteella. Ylvaan ei edelleenkään pääse kirjautumaan kuntasähköpostiosoitteella. Ylva-projektilla ei ole pääsyä kuntien tietojärjestelmiin, joten emme voi auttaa tässä asiassa. Kannattaa kokeilla kirjautumista selaimen incognito-ikkunassa tai vaihtaa toiseen selaimeen (jolla ei ole aikaisemmin käyttänyt Ylvaa).

Jos raportoit tietoja kunnan nimissä siirry sivulle "Toiminnanharjoittajien sähköinen raportointi". Yllä olevat osoitteet ovat tarkoitettu ainoastaan kuntien valvojille.

Suosittelemme Google Chrome-, Microsoft Edge tai Mozilla Firefox -selaimen käyttämistä. Vältä Internet Explorerin käyttöä!

Valvonta- ja raportointiprofiileissa määritetään määrämuotoiset lomakkeet, jotka toiminnanharjoittajan on toimitettava. Kunnat voivat pyytää toiminnanharjoittajia raportoimaan tietojaan YLVA-järjestelmään vasta sen jälkeen kun valvonta- ja raportointiprofiilit on luotu ja tarkistettu. 
 

Ohjeita YLVAn käyttöön kuntavalvojille


Ylvassa on uusi näkymä. Ohjeistuksessa vielä vanha näkymä.

Luvanvaraiselle ja rekisteröitävälle kohteelle tehtävät toimenpiteet:

1. Perusta kohde
2. Luokittele kohde
3. Vie kohteelle tiedot luvista, rekisteröinneistä ja ilmoituksista
4. Tee kohteelle valvontaprofiili ja tarkista samalla, että raportointiprofiili muodostui sellaiseksi kuin tarkoitit.

Raportointiprofiilin muodostaminen mahdollistaa toiminnanharjoittajalle raportoinnin sähköisen palvelualustan kautta.

Jos ohjeistuksesta ei löydy tarvittavaa tietoa, pyydämme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti oman alueen ELY-keskuksen YLVA-yhteyshenkilöön.

Järjestelmän tekeminen on osin kesken. Uusia ominaisuuksia tehdään parhaillaan ja niitä otetaan käyttöön, kun ne on testattu ja valmiina.

U-tunnus - kuntakäyttäjän tunnistautuminen YLVAan (valvojille)

Kuntakäyttäjä (valvoja) tunnistautuu YLVAan U-tunnuksen avulla. U-tunnus on henkilökohtainen, ei kuntakohtainen, eli samaa henkilökohtaista U-tunnusta käytetään asioidessa eri kuntien nimissä. Kunta voi hakea tarvittaessa useita U-tunnuksia.

Jos U-tunnus on jo myönnetty muuta käyttöä varten (esim. NOTTOa varten), voi samalle tunnukselle hakea alla olevalla lomakkeella YLVAn käyttöoikeutta. Ylva-projekti ei vastaa NOTTO-järjestelmän tunnuksista.

Valtori lähettää U-tunnukset ja salasanat sähköpostitse hakemusten perusteella käyttäjille. Ota U-tunnuksen salasana talteen heti, sillä salasanatieto häviää sähköpostista muutaman viikon sisällä.

Alla olevalla lomakkeella voi lähettää myös muutospyynnöksiä olevassa olevalle U-tunnukselle. Huom.! Voit hakea ainoastaan Ylva-oikeuksia kyseisellä lomakkeella, emme vastaa Notto-tunnuksista.

Jos U-tunnusta ei ole käytetty vuoteen, ELY-keskusten kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA) lähettää kyselyn U-tunnuksen haltijan sähköpostiin tunnuksen käyttötarpeen kartoittamiseksi. 

Tunnuksen saaminen voi kestää jopa kaksi viikkoa. Mikäli tarvitset tunnuksen tiettyyn päivään mennessä pitää sinun hakea tunnusta hyvissä ajoissa etukäteen. Hakemukset toimitetaan keskitetysti kerran viikossa Valtorille. Valtori vastaa U-tunnuksista ja salasanojen lähettämisestä kuntakäyttäjille. Ylva-projektilla ei ole kenenkään salasanoja, eikä valtuuksia lähettää kuntakäyttäjille uusia salasanoja.

  • U-tunnuksen hakulomake (docx)
  • Täytetty lomake toimitetaan ELY-keskukseen asiointipostilaatikkoon: ylva(a)ely-keskus.fi (vaihda (a) -> @)

Jos olet unohtanut U-tunnuksesi/salasanasi voit pyytää sitä Valtorin asiakastuesta puhelimitse numerosta 0295 504 200. Asiakastuki on avoinna arkisin klo 8–16.15.

Julkaistu 23.11.2017 klo 9.59, päivitetty 21.9.2021 klo 10.58