YLVA kuntakäyttäjille

HUOM.! YLVAn näkymä on muuttunut. Uudet ohjeet kuvineen lisätään tälle sivulle vuoden 2020 alkupuolella.

Ympäristönsuojelulain ja sitä koskevan voimaantulosäännöksen mukaan kuntien tulee tallettaa 1.9.2017 alkaen ympäristönsuojelun tietojärjestelmään:

  • antamansa lupa- ja valvontatehtäviin liittyvät päätökset,
  • tiedot niiden muutoksenhaun johdosta tehdyistä Vaasan hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksistä,
  • kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle tehtäviin rekisteröinti-ilmoituksiin perustuvat tiedot rekisteröitävistä toiminnoista sekä
  • kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen valvontavastuulle kuuluvan ympäristöluvanvaraisen ja rekisteröitävän toiminnan seuranta- ja tarkkailutiedot.

Kirjautuminen U-tunnuksilla YLVA-tietojärjestelmään kuntien valvojille:

Jos raportoit tietoja kunnan nimissä siirry sivulle "Toiminnanharjoittajien sähköinen raportointi". Yllä olevat osoitteet ovat tarkoitettu ainoastaan kuntien valvojille.

Suosittelemme Google Chrome- tai Mozilla Firefox -selaimen käyttämistä.

Valvonta- ja raportointiprofiileissa määritetään määrämuotoiset lomakkeet, jotka toiminnanharjoittajan on toimitettava. Kunnat voivat pyytää toiminnanharjoittajia raportoimaan tietojaan YLVA-järjestelmään vasta sen jälkeen kun valvonta- ja raportointiprofiilit on luotu ja tarkistettu. 

Ohjeita YLVAn käyttöön valvojille

Luvanvaraiselle ja rekisteröitävälle kohteelle tehtävät toimenpiteet:

1. Perusta kohde
2. Luokittele kohde
3. Vie kohteelle tiedot luvista, rekisteröinneistä ja ilmoituksista
4. Tee kohteelle valvontaprofiili ja tarkista samalla, että raportointiprofiili muodostui sellaiseksi kuin tarkoitit.

Raportointiprofiilin muodostaminen mahdollistaa toiminnanharjoittajalle raportoinnin sähköisen palvelualustan kautta.

Jos ohjeistuksesta ei löydy tarvittavaa tietoa, pyydämme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti oman alueen ELY-keskuksen YLVA-yhteyshenkilöön.

Järjestelmän tekeminen on osin kesken. Uusia ominaisuuksia tehdään parhaillaan ja niitä otetaan käyttöön, kun ne on testattu ja valmiina.

U-tunnus - kuntakäyttäjän tunnistautuminen YLVAan (valvojille)

Kuntakäyttäjä (valvoja) tunnistautuu YLVAan U-tunnuksen avulla. U-tunnus on henkilökohtainen, ei kuntakohtainen, eli samaa henkilökohtaista U-tunnusta käytetään asioidessa eri kuntien nimissä. Kunta voi hakea tarvittaessa useita U-tunnuksia.

Jos U-tunnus on jo myönnetty muuta käyttöä varten (esim. NOTTOa varten), voi samalle tunnukselle hakea alla olevalla lomakkeella YLVAn käyttöoikeutta.

Valtori lähettää U-tunnukset ja salasanat sähköpostitse hakemusten perusteella käyttäjille. Ota U-tunnuksen salasana talteen heti, sillä salasanatieto häviää sähköpostista muutaman viikon sisällä.

Alla olevalla lomakkeella voi lähettää myös muutospyynnöksiä olevassa olevalle U-tunnukselle. Huom.! Voit hakea ainoastaan Ylva-oikeuksia kyseisellä lomakkeella, emme vastaa Notto-tunnuksista.

Jos U-tunnusta ei ole käytetty vuoteen, ELY-keskusten kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA) lähettää kyselyn U-tunnuksen haltijan sähköpostiin tunnuksen käyttötarpeen kartoittamiseksi. 

Tunnuksen saaminen voi kestää jopa kaksi viikkoa. Mikäli tarvitset tunnuksen tiettyyn päivään mennessä pitää sinun hakea tunnusta hyvissä ajoissa etukäteen. Hakemukset toimitetaan keskitetysti kerran viikossa Valtorille.

  • U-tunnuksen hakulomake (docx)
  • Täytetty lomake toimitetaan ELY-keskukseen asiointipostilaatikkoon: ylva(a)ely-keskus.fi (vaihda (a) -> @)

Jos olet unohtanut U-tunnuksesi/salasanasi voit pyytää sitä osoitteesta kehaelyte.asiakastuki(a)valtori.fi. (vaihda (a) -> @)

Julkaistu 23.11.2017 klo 9.59, päivitetty 17.12.2019 klo 8.59