Hyppää sisältöön

Romuajoneuvotilastot

Auto tulee kierrättää asianmukaisesti, kun sen matka tulee tiensä päähän. Romuajoneuvon viimeisellä haltijalla on velvollisuus palauttaa ajoneuvo viralliseen vastaanottopisteeseen, josta saa romutustodistuksen.

Romutustodistusten määrä on ollut kasvussa. Vuonna 2018 ajoneuvorekisteristä poistui romutustodistuksella 88 362 ajoneuvoa. Kasvua lisäsi romutuspalkkiokampanja, jossa sai palkkion kun vaihtoi vanhan romutettavan auton uuteen vähäpäästöisempään autoon. Romutuspoistojen kasvua on lisännyt todennäköisesti myös metallin nousseet maailmanmarkkinahinnat ja kuluttajien parempi tietoisuus. Lisäksi Traficom on ottanut käyttöön sujuvamman sähköisen toimintamallin, jossa romutustodistus ajoneuvosta voidaan tehdä reaaliajassa. Virallisten romutuspoistojen lisäksi osa romuajoneuvoista päätyy edelleen muualle kuin virallisiin vastanottopisteisiin.

Romuajoneuvojen uudelleenkäyttö, kierrätys ja hyödyntäminen vuosina 2010-2018.
 

Auton elämänkaaren päättyessä siitä voidaan vielä saada käyttöön varaosia, metalleja ja energiaa. Romuajoneuvoista annetun asetuksen (123/2015) mukaan romuajoneuvojen uudelleenkäyttö- ja hyödyntämisasteen tulee olla 95 % ja uudelleenkäyttö- ja kierrätysasteen 85 %. Suomi on saavuttanut uudelleenkäyttö- ja hyödyntämisasteen (97 % vuonna 2018) ja pääsee lähelle uudelleenkäyttö- ja kierrätystavoitetta (83 % vuonna 2018).

Raportointi Euroopan komissiolle

Pirkanmaan ELY-keskus laatii ja toimittaa Euroopan komissiolle ajoneuvoja koskevan tilastoraportin vuosittain kesäkuussa.Tilastot perustuvat tuottajayhteisön ilmoittamiin tietoihin. Tuottajayhteisö Suomen Autokierrätys Oy vastaa yli sadan uusien ja käytettyjen autojen maahantuojien tuottajavastuuvelvoitteista. Raportteja on toimitettu komissiolle vuoden 2006 tilastoista alkaen.

Liitteet

Julkaistu 6.9.2013 klo 14.51, päivitetty 29.6.2020 klo 16.13
Julkaisija: