Hydrologinen kuukausitiedote joulukuu 2011

Maan etelä- ja lounaisosassa vesistöt tulvalukemissa, jäätä ja routaa niukasti

Joulukuu oli hyvin leuto ja etelässä paikoin jopa ennätyksellisen sateinen. Poikkeukselliset sateet nostivat etelä- ja lounaisrannikon vesistöjen pinnat jouluviikolla ajankohtaan nähden hyvin korkealle, paikoin jopa kevättulvakorkeuksiin. Pohjaveden pinnat olivat suuressa osassa maata keskimääräistä ylempänä. Lunta, jäätä ja routaa oli ajankohtaan nähden niukasti.

Sadanta

Joulukuussa satoi poikkeuksellisen runsaasti etelä- ja lounaisrannikolla, jossa sadanta oli 120–160 mm eli yli tuplasti tavanomaiseen nähden. Myös Kemi- ja Tornionjoen suualueilla satoi hyvin runsaasti. Kuukauden sadanta oli suuressa osassa maata 60–120 mm, Pohjois-Lapissa kuitenkin alle 50 mm. Vantaanjoen, Porvoonjoen, Karjaanjoen, Kiskonjoen, Aurajoen ja Eurajoen vesistöalueilla tuli uusi joulukuun aluesadantaennätys.

Lumi

Joulukuun alussa lunta oli lähinnä vain Lapissa. Ennen kuun puoliväliä lunta oli lähes koko maassa, mutta maan etelä- ja länsiosasta lumet sulivat nopeasti pois. Jouluviikolla lunta satoi taas hetkeksi valtaosaan maata. Kuukauden lopussa lunta oli Vaasa–Savonlinna-linjan pohjoispuolella. Lumen vesiarvo oli Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa enimmäkseen 40–80 mm, muualla pääosin alle 40 mm. Lunta oli Ylä-Lapissa sekä maan etelä- ja keskiosassa tavallista vähemmän, muualla melko tavanomaisesti.

Vesistöjen vedenkorkeus ja virtaama

Vedenkorkeudet ja virtaamat vaihtelivat maan etelä- ja keskiosassa voimakkaasti sateisen ja lauhan sään myötä. Jouluviikolla vesi nousi etelä- ja lounaisrannikon joissa harvinaisen korkealle. Paikoin käytiin lähes edelliskeväisen tulvan tasolla tai jopa sen yli. Tulvavesi peitti monin paikoin peltoja ja katkoi teitä. Suuret sateet näkyivät myös järvissä, jotka olivat joulun jälkeen Etelä-Suomessa yleisesti tulvakorkeuksissa. Myös muualla maassa Pohjois-Suomea lukuun ottamatta vedet olivat joulukuun lopussa selvästi tavallista korkeammalla. Etelän suurissa järvissä vesi nousi vielä, mutta muualla maassa vedenpinnat olivat kääntyneet jo laskuun sään muututtua kuivemmaksi ja kylmemmäksi. Pohjoisessa lämpötilat pysyivät enimmäkseen pakkasen puolella ja vedenkorkeudet olivat siksi pääosin laskussa. Kuukauden lopussa vedenpinnat olivat siellä lähellä ajankohdan keskimääräistä. Kuukauden keskivirtaamat päävesistöissä olivat tavallista suurempia Kymijoessa, Kokemäenjoessa ja Kemijoessa. Vuoksen virtaama oli hieman keskimääräistä pienempi ja Oulujoessa tavanomainen. Etelärannikon pienten jokien keskivirtaamat olivat poikkeuksellisen suuria, mutteivät ennätyksellisiä Kiskonjokea ja Paimionjokea lukuun ottamatta.

Kuukauden loppuessa Pielisen pinta poikkesi -14 cm ajankohdan keskiarvosta, Kallaveden +12, Saimaan -22, Keiteleen +35, Päijänteen +28, Säkylän Pyhäjärven +17, Längelmäveden +11, Näsijärven +13, Lappajärven +45, Lammasjärven +12, Oulujärven +20, Lokan -40 ja Inarin pinta +43 cm. Joulukuussa vettä virtasi Pielisjoessa 77 % kauden 1971–2000 keskiarvosta, Vuoksessa 94, Kymijoessa 139, Karjaanjoessa 161, Kokemäenjoessa 165, Kalajoessa 158, Oulujoessa 103, Iijoessa 143, Kemijoessa 126 ja Tornionjoessa 203 %.

Pohjaveden korkeus 

Pohjavesitilanne oli ajankohtaan nähden hyvä, sillä pinnankorkeudet olivat yleisesti 10–40 cm keskimääräisen yläpuolella. Leuto ja sateinen sää edesauttoi pohjavesivarastojen täydentymistä. Pohjoisessa pinnankorkeudet olivat talviseen tapaan kääntyneet laskuun, mutta olivat vielä kuitenkin 10–20 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Routa

Maan etelä- ja keskiosassa hyvin märkä maaperä ja leuto sää estivät roudan muodostumista. Roudan puute hankaloitti metsän korjuuta ja lisäsi myös joulun seudun myrskytuhoja. Suuressa osassa maata routaa ei esiintynyt, mutta Pohjois-Suomessa sitä oli 0–30 cm.

Jäänpaksuus

Jäätä oli joulukuun alussa lähinnä vain Lapissa, ja monin paikoin ennätyksellisen vähän. Vuoden lopussa jäätä oli maan pohjoisosassa, ja suurin osa maan etelä- ja keskiosan järvistä oli vielä ilman yhtenäistä jääkantta. Joulukuun päättyessä jäänpaksuus oli Lapissa 20–30 cm, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla alle 25 cm sekä maan keskiosassa alle 10 cm. Jäät olivat ajankohtaan nähden selvästi keskimääräistä ohuempia, Lapissa paikoin jopa ennätysohuita.

Kartat, kuvaajat ja taulukot

ISSN-L 0358-6367
ISSN 1799-6899

Julkaistu 27.1.2012 klo 15.16, päivitetty 1.7.2013 klo 12.29