Automaattitulkittujen pinnankorkeuksien julkaisu

Yleistä

Tällä sivulla esitellään tietojärjestelmien suunnittelijoille automaattitulkittujen pinnankorkeuksien julkaisumahdollisuuksia CitobsDB avulla. Tyypillisesti kansalaishavaitsija on tallentanut kuvilla täydennettyjä havaintoja. Havaintokuvien puoli- tai täysautomaattisen tulkinnan algoritmit ovat ne sitten läpikäyneet: Onko kuvalla korkeuden mitta-asteikko? Mikä on asteikolla näkyvä lukema? Tulkintaa on saattanut avustaa myös joku ihminen: Palkattu avustaaja tai netin talkoolainen. 

Nämä tulkintatulokset halutaan nyt sitten julkaista yhdessä kansalaisten itse syöttämien havaintotietojen kanssa käytettäviksi. Tätä varten tuotetaan oma lomake esittelemään, mitä tietoja CitobsDB palvelun rajapinta ottaa vastaan - ja mitä automaattitulkittuja havaintoja sen kautta on julkaistu.

Kuvia tulkittaviksi

Seuraavista palveluista kanslaishavaitsijat syöttävät pinnankorkeusmittauksiin liittyviä havaintoja CitobsDB järjestelmään:

Kuvat näissä palveluissa ovat havaintojen 'media_url' attribuuttien osoittamissa paikoissa, eli järjestelmästä saa vain URLin tulkittavaan kuvatiedostoon. Huomaa että samaan havaintoon saattaa liittyä useita kuvatiedostoja, joten 'media_url' saattaa sisältää listan URL -osoitteita.

Näihin palveluihin tallennettuihin havaintoihin viitataan alkuperäisen tulkittavan havainnon ID:n, service coden ja tulkitun kuvan URLin avulla.

Lisää widget-versioita näistä ilmoituspalveluista joukkoistamisjärjestelmien sivuille upotettavaksi voi tuottaa sivuston kanslaishavainnot.fi palvelussa.

Tulkintatulosten syöttö

Tulkintatulosten syöttämistä esitellään esimerkiksi tällä ilmoituspalvelun palvelutunnuskoodi 'syst_interpretation_simplestick_service_code_201906031405380' Citobs Open311 widget lomakkeella:

 

 

Tyypillisesti lomaketta ei täytetä käsin, vaan tulkintajärjestelmän ohjelmisto on yhteydessä suoraan CitobsDB järjestelmän rajapintaan. 

VEMIDI vedenkorkeuspalvelu käyttää lomaketta VEMIDI vedenkorkeuspalvelu koko ilmoituslomake

Rajapintapalvelu tulkintatulosten syöttöä varten

CitobsDB rajapinnan Open311 palvelun tunnus (service code) tulkittujen havaintojen syöttämiselle on

syst_interpretation_simplestick_service_code_201906031405380

Tietojen syöttöä varten tarvitset API-avaimen valtuutuksen SYKE CitobsDB rajapintaan syöttämistä varten. Avoimia tietoja syötetyistä tapauksista sensijaan voi lukea myös ilman API-avainta.

JSON-rajapinta on osoitteessa:

https://rajapinnat.ymparisto.fi/api/kansalaishavainnot/1.0/services/syst_interpretation_simplestick_service_code_201906031405380.json?extension=true&locale=fi

XML-rajapinta on osoitteessa:

https://rajapinnat.ymparisto.fi/api/kansalaishavainnot/1.0/services/syst_interpretation_simplestick_service_code_201906031405380.xml?extension=true&locale=fi

Lisätietoja CitobsDB palveluiden käytöstä saat sivulta Näin hyödynnät Citobs -palveluita

Julkaistu 3.6.2019 klo 17.41, päivitetty 27.11.2019 klo 15.35