Hyppää sisältöön

Maanpinnan jäätilanteen kansalaishavainnointi

Jäinen lätäkkö, kuva Eija Putkuri

Olemme rakentamassa koko Suomen kattavaa kansalaishavainnointijärjestelmää. Nyt sinulla on mahdollisuus tuottaa arvokasta tietoa ympäristömme tilasta ja täydentää nykyistä virallista mittausverkostoa, joka on paikoin ajallisesti ja paikallisesti melko harva. Mene osoitteeseen www.kansalaishavainnot.fi/talviseuranta. Käynnistä havaintolähetti ja täytä tekemäsi havainnot.

Maanpinnan jäätyminen vaikuttaa merkittävästi kasvillisuuteen ja hydrologiseen kiertoon lisäten pintavaluntaa. Maanpinnan jäätyessä myös maaperässä oleva vesi jäätyy. Jäätynyt maavesi eli routa puolestaan aiheuttaa tilavuuden muutoksia maaperässä ja voi tämän vuoksi vaurioittaa mm. teitä ja rakenteita. Roudan esiintyminen vaikuttaa myös maan kantavuuteen ja siten esimerkiksi metsänhoidossa puunkorjuuseen ja maataloudessa peltotöihin. Pehmeä ja märkä maaperä kasvattaa myös riskiä puiden kaatumisille talvimyrskyissä tai tykkylumen vaikutuksesta ja voi siten edesauttaa suurten vaurioiden ja sähkönjakelun keskeytysten syntymistä.

Maanpinnan kosteutta ja jäätilannetta seurataan maastohavaintojen lisäksi myös mikroaaltokaukokartoituksen avulla. Mikroaaltotekniikan kehitystyössä sekä laadun varmennuksessa maastomittauksilla on myös tärkeä rooli.

Ohjeet havaintojen tekoon

Havainto suoritetaan poistamalla pintakasvillisuutta pois, ja kokeilemalla esim. ruuvimeisselillä tai vastaavalla kestävällä esineellä saako sen helposti työnnettyä maahan. Voit liittää mukaan kuvan tai muun liitetiedoston havainnostasi. Lisätietokenttään voit halutessasi kirjoittaa vapaammin tekstiä havainnostasi.

Valitse sopivin vaihtoehto:

  • Maanpinta sula – Maanpinta on sula ja ruuvimeisseli tai vastaava kova esine työntyy helposti maahan.
    • Maanpinta kuiva – Maanpinta on sula ja tuntuu kuivalta. Kasvillisuus voi olla kasteen tai sumun kostuttama.
    • Maanpinta kostea – Maanpinta tuntuu kostealta. Pintakerros on voinut kostua sateen, sulaneen lumen tai sulaneen roudan vuoksi
    • Maanpinta märkä – Maanpinta on märkä ja maanpinnalla esiintyy vesilätäköitä.
  • Maanpinta jäässä – Maanpinta on jäässä. Ruuvimeisseli tai vastaava kova esine ei uppoa käsin työnnettäessä maahan.

Kysely

Lisätietoja aiheesta

 

 

Julkaistu 17.11.2016 klo 10.08, päivitetty 13.2.2017 klo 13.47