iQwtr - Jokaisen vedenlaatumittari

Järvien sameusluokittelu ja kesän 2015 iQwtr-mittauspaikat

 

Mikä — Uusi, jokaisen käytettävissä oleva ja helppokäyttöinen vedenlaatua mittaava laite.

Mitä — Mitataan veden näkösyvyyttä ja sameutta.

Milloin — Pilottivaihe jatkuu kesällä 2016

Missä — Omalla mökkijärvellä, kalastusvesillä, missä liikutkin vesillä. Pilottiaikana kohteina ovat Etelä-Savossa Mikkelin seudun järvet ja joet. Erityisen mielenkiinnon kohteina ovat järvet, joilla ei ole vedenlaatuluokitusta (kts. vedenlaatuluokittelukartta sivun alaosassa)

Miksi — Suomessa on runsaasti järviä, joista ei ole riittävää vedenlaatutietoa. Ympäristöseurannan resurssit eivät riitä kaikkien järvien seurantaan, joten kansalaisten apu on hyvin tärkeää.

Mitä tarvitsen — iQwtr- mittalaitteen, kameralla varustetun älypuhelimen ja ilmaiseksi  ladattavan sovelluksen. Pilottivaiheessa sovellus toimii uudehkoilla android- ja iOS- puhelimilla (ei windows-puhelimilla).

Miten toimin
1) Lataa älypuhelimeesi maksuton iQwtr-sovellus sovelluskaupasta (Google Play tai App Store). Sovellus löytyy kun haet hakusanalla ”iQwtr”.Luo sovellukseen käyttäjätili ja noudata ohjeita näytteen kuvaamisesta.
2) Täytä mittalaite järvivedellä.
3) Ota vedestä kuva älypuhelimellasi  käyttäen iQwtr-sovellusta.
4) Lähetä kuva iQwtr-palveluun.
5) Voit myös ottaa kuvan mittausympäristöstäsi ja lähettää sen palveluun.
6) Tulos julkaistaan nettisivuilla.
Katso tarkemmat ohjeet iQwtr-käyttöohjeista (pdf).

Mistä niitä saa – 

Mistä mittaustulokset näkee - Älypuhelimesi iQwtr -sovellus näyttää omat havaintosi näkösyvyydeksi ja sameudeksi tulkittuina. Jatkossa varmistettuja tuloksia ja yhteenvetoja on nähtävissä tämän sivun lisäksi esimerkiksi Järviwiki -palvelun kautta.

Minne laitteet voi palauttaa -

 

iQwtr-ympäristökuva, heinäkuu 2015
Mittaajan ottama ympäristökuva kesällä 2015

Ohjeet

Taustaa

Tässä hankkeessa kokeiltava teknologia on innovoitu SYKEssä. Siihen perustuvaa mittalaite- ja tiedonkeruutekniikkaa on kehitetty mittalaitteiksi hollantilaisten Water Insight - ja BlueLeg Monitor- yritysten kanssa. Kokeilussa käytettävän iQwtr -mittalaitteen ja -mobiilisovelluksen ovat toteuttaneet hollantilaistutkijat yhteistyössä suomalaisten kanssa.

Vapaaehtoisten havaitsijoiden tuottama ympäristötieto on tällä hetkellä vilkkaan kansallisen ja kansainvälisen tutkimuksen kohteena. Kehitystyötä onkin rahoitettu mm. EU:n ja Tekesin tahoilta. Tämä kokeilu on osa valtiovarainministeriön rahoittamaa ja Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa Envibase-hanketta.

Järjestelmällä toimitetut tiedot ja kuvat mittalaitteesta ja ympäristöstä

Lähettämällä havaintosi teksti-, sijainti- ja kuvatiedot iQwtr-järjestelmällä luovut niitä koskevista kaikista oikeuksista 'CC0 1.0 Yleismaailmallinen' tahdonilmauksen mukaisesti ellei toisin ole ilmoitettu tietojen lähettämisen yhteydessä. Havaintosi voidaan näin antaa avoimesti tietoa tarvitsevien käyttöön, jatkojalostettavaksi ja esimerkiksi käytettävänä osana kaikkien havaitsijoiden havainnoista tehtäviä yhteenvetoja. Järjestelmässä olevia havaitsijan henkilö- ja sähköpostiosoitetietoja ei anneta julkiseen käyttöön tai jakoon teksti-, sijainti- ja kuvatietojen mukana, vaan ne pidetään luottamuksellisina.

Lisätietoja    

Timo Pyhälahti, SYKE/Tietokeskus (etunimi.sukunimi@ymparisto.fi)
Päivystäjä SYKEssä ryhmä@ymparisto.fi [ryhmä=kansalaishavainnot]

iQwtr-laitteen valmistaja: BlueLegMonitor
Tieteellistä kehitystä tukee:  WaterInsight

Julkaistu 13.8.2015 klo 8.20, päivitetty 21.4.2016 klo 10.29