Hyppää sisältöön

Kymenlaakson mökkiläisiltä ja kesävierailta kysellään toiveita julkisesta liikenteestä

Tiedote 10.7.2019 klo 7.00
Kaupunkipyöriä Kotkassa
Kaupunkipyöriä valmiina käyttöön © Kati Vierikko

Suomen ympäristökeskus toteuttaa Kymenlaakson alueen mökkeilijöille ja kesävierailijoille verkkokyselyn, jossa tiedustellaan heidän liikkumistaan ja toiveitaan julkisen liikenteen palveluiksi. Kysely on suunniteltu yhteistyössä Kouvolan kaupungin kanssa. ”Kouvolassa valmistellaan joukkoliikenteen uutta kehittämissuunnitelmaa vuosille 2020 - 2025, johon on tarkoitus hyödyntää osaltaan myös kyselyn materiaalia”, joukkoliikennelogistikko Antti Pakkanen toteaa.

”Toivomme, että kyselyyn vastaa mahdollisimman moni mökkeilijä ja muu kesävieras. Vapaa-ajan liikkumiskäyttäytymistä ja toiveita on tutkittu vain vähän ja Kymenlaakson alueella toteuttava kysely tuottaa kaivattua uutta tietoa. Yhä useampi mökkiläinen ei välttämättä omista autoa ja olisi varmasti valmis kokeilemaan uusia liikkumismuotoja”, uskoo erikoistutkija Kati Vierikko Suomen ympäristökeskuksesta.

Kestävät liikkumistavat eivät ole yksistään kasvavien kaupunkiseutujen tavoite. Myös maaseutukaupungit ja -maakunnat haluavat saavuttaa hiilineutraaliuden. Kymenlaakson maakunta tavoittelee sitä vuoteen 2040 mennessä. Kouvolan kaupunki pyrkii parantamaan julkisen liikenteen toimivuutta ja saavutettavuutta sekä edistämään pyöräilyä mm. kaupunkipyörillä. Keväällä toteutettiin asukaskysely Kouvolan joukkoliikenteen toimivuudesta.

”Nyt halutaan tietää lisää, miten ja millä alueella yöpyvät lomailijat ja vierailijat liikkuvat ja voisiko osan heidän tekemistään matkoistaan toteuttaa nykyisellä joukkoliikennetarjonnalla tai muilla, uudenlaisilla liikennepalveluratkaisuilla. Kymenlaakson alueella on noin 18 500 loma-asuntoa. Ikääntyvä väestö viettää entistä enemmän aikaa mökillään ja nuorempikin sukupolvi haluaa nauttia luonnonrauhasta, mutta myös hyvistä palveluista”, Kati Vierikko summaa. Tähän liittyen liikkumispalveluiden kehittäminen on tärkeää.

Vastaajat voivat osallistua S-ryhmän ja Kymenlaakson ABC-liikennemyymälöiden lahjoittamien lahjakorttien arvontaan. Kysely toteutetaan osana kansainvälistä MARA Interreg (2019 - 2021)- hanketta, jossa on partnereita mukana mm. Virosta, Ruotsista, Puolasta ja Saksasta. Monissa maissa haaste on sama kuin Suomessa: miten turvata kattava joukkoliikenne ja kehittää uusia liikenteen palvelumalleja harvaan asutuilla alueilla.

Lisää aiheesta:

Lisätietoja:

Kati Vierikko, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, p. 029 525 2084

Antti Pakkanen, joukkoliikennelogistikko (10.-12.7.2019), Kouvolan kaupunki, etunimi.sukunimi@kouvola.fi, p. 020 615 6635

Petteri Portaankorva, kehitysjohtaja, Kouvolan kaupunki, etunimi.sukunimi@kouvola.fi, p. 020 615 1287
 

Linkit