Hyppää sisältöön

Alueelliset kulttuuriympäristön toimintaryhmät – Kainuu

Kainuun kulttuuriympäristötoimikunnan kokoonpano ja toiminta

Kainuun kulttuuriympäristötoimikuntaan kuuluvat edustajat Kainuun Museosta, Kuhmon Museosta, Kainuun liitosta, Kainuun ELY-keskuksesta, Metsähallituksesta, Kajaanin kaupungilta, Hyrynsalmen ja Ristijärven kunnista, Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistyksestä, ProAgria Kainuusta, Kainuun Nuotta ry:stä, Elias Lönnrot -seura ry:stä sekä Juminkeko -säätiöstä.

Vähintään kaksi kertaa vuodessa ajankohtaisimpien asioiden äärelle kokoontuva toimikunta pyrkii edistämään kainuulaisen kulttuuriympäristön vaalimista mm. tukemalla jäsenistöään sen kulttuuriympäristötehtävissä. Laaja-alaisen toimikunnan vaikuttavuus ulottuu siten jäsenten ja heidän taustaorganisaatioidensa toiminnan kautta maakuntatasolta paikallistasolle asti. Toimikunta on verkostoitunut viime vuosina monin tavoin jäsenistönsä kautta sekä pohjois-suomalaisten että valtakunnallisten kulttuuriympäristötoimijoiden kanssa. Tämä auttaa arvioimaan paremmin oman alueen kulttuuriympäristötyön onnistumisia ja kehittämistarpeita.

Vuonna 2017 Kainuun kulttuuriympäristötoimikunta nimesi keskuudestaan Kainuun liiton tekemän aloitteen pohjalta asiantuntijatyöryhmän, joka osallistui Kainuun maakuntakaavan kokonaistarkistukseen liittyvän kulttuuriympäristöselvityksen päivittämiseen.

Viisikantapalkinto

 

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristötoimikunnat hoitavat yhdessä rakennusperinnön arvoja esille tuovaa viisikantapalkinto- toimintaa. Palkinto jaetaan joka vuosi yhdelle tai useammalle yksityisen tai yhteisön toteuttamalle korjaushankkeelle.

viisikantapalkinto
 

Viisikanta-palkintoa on myönnetty yksityiselle tai yhteisölle arvokkaasta rakennussuojelutyöstä vuodesta 1990 alkaen. Aiemmin palkinto myönnettiin Oulun läänin rakennussuojelupalkintona. Palkintoon kuuluu kunniakirja ja mitali, jonka on kustantanut ja valmistanut Rautaruukki Oy. Suomessa viisikanta on yhtäjaksoisesti, piirrintä nostamatta tehty 5-kärkinen tähti, vanha taikamerkki, joka oli tarkoitettu suojaamaan rakennuksia, käyttöesineitä ja ruoka-astioita henkivoimia, noitia ja pahaa silmää vastaan.

Julkaistu 9.9.2020 klo 11.15, päivitetty 9.9.2020 klo 10.54

Julkaisija: