Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä mennään luontoon yhdessä

Tiedote 8.2.2017 klo 11.00
Retkeilijöitä Kolin huipulla
Kolilla yhdistyvät luonto ja kulttuuriympäristö upealla tavalla. © Tapio Heikkilä, ympäristöhallinnon kuvapankki

Ympäristöministeriö ja Suomen Kotiseutuliitto tiedottavat

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien logo

Luontoon yhdessä on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2017. Teemavuosi avataan tänään ympäristöministeriössä pidettävässä tilaisuudessa. Avajaisissa myös palkitaan lasten ja nuorten Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voittajat, tamperelainen esikouluryhmä Nestorit, ja julkistetaan uusi kilpailutehtävä.

Kulttuuriympäristöpäivien sadat tapahtumat juhlistavat ihmisen luontosuhteen kulttuurista perustaa

Miltei kaikki luontokohteet ovat kulttuuriympäristöä, joissa näkyy tavalla tai toisella ihmisen toiminnan vaikutus. Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä nostetaan esiin muun muassa kotipihat, kansallispuistot ja kaupunkiviljely.  Luontoon yhdessä -teemavuoden avajaisjuhlassa keskustellaan kaupunkiluonnon hyvinvointivaikutuksista, luontoon liittyvästä elävästä perinnöstä ja ideoidaan tapahtumia syksyiseen pääajankohtaan.

Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohta alkaa Suomen luonnon päivänä 26.8.2017 ja jatkuu syyskuun toiseen viikonloppuun 10.9.2017. Teemavuotta toteutetaan yhteistyössä Luonnon päivät 2017 -ohjelmahankkeen kanssa. Tänä vuonna ohjelmaa järjestävät muun muassa kansallisten kaupunkipuistojen verkosto, seurantalot ja kaupunginosayhdistykset. Tapahtuma voi olla vaikkapa ympäristötaidenäyttely, maisemanhoitotalkoot, tai opastettu kierros luonnonmuistomerkeille. Suomessa on joka vuosi noin 200 tapahtumaa ja kaikki ovat tervetulleita mukaan järjestämään ohjelmaa. Suomen tapahtumakalenterin www.kulttuuriymparistopaivat.fi lisäksi tapahtumat saavat Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä sivustolla www.europeanheritagedays.com.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät

Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä noin 20 miljoonaa ihmistä 50 maassa osallistuu kymmeniin tuhansiin tapahtumiin. Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on huomata lähiympäristön arvot ja nähdä kulttuuriympäristö voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä. Teemavuodet ovat yhteisiä kaikille maille ja Euroopassa juhlitaan koko vuosi teemalla Heritage and Nature. Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

Syödään yhdessä kulttuuriympäristössä

Kulttuuriympäristöpäiviä voi viettää myös omin päin, vaikka syömällä yhdessä. Kulttuuriympäristöpäivät ja Syödään yhdessä -hanke kutsuvat viettämään kulttuuriympäristöpäiviä yhteisiin ruokapöytiin ja avaavat somekeskustelun kulttuuriympäristön ja yhdessä syömisen merkityksestä.

Kilpailu kannustaa lapset ja nuoret tutkimaan lähiympäristöään

Osana kulttuuriympäristöpäiviä järjestetään Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu, jonka tarkoitus on innostaa lapsia ja nuoria vaikuttamaan kulttuuriympäristöön nyt ja tulevaisuudessa. Kilpailutehtävänä on etsiä luonnosta paikka tai alue, jolla on kiinnostava tarina sekä kertoa se koko Euroopalle. Kilpailuaika on 9.2.2017–10.1.2018.

Lisätietoja

www.kulttuuriymparistopaivat.fi 

Twitter: @HeritageDaysFI

Facebook: www.facebook.com/EHDFinland

www.europeanheritagedays.com

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien koordinaattori Sini Hirvonen, sini.hirvonen@kotiseutuliitto.fi, p. 045 614 0464

Suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ym.fi, p. 0295 250 095

Kansainväliset asiat: järjestöpäällikkö Liisa Lohtander, etunimi.sukunimi@kotiseutuliitto.fi, p. 045 1509 109