Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä juhlistetaan viihteen ja taiteen perintöä

Uutinen 2.9.2019 klo 9.11

Elokuvateattereiden erikoisnäytöksiä, graffititaidekävely tai kahvikonsertti – Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna teemalla viihteen ja taiteen perintö. Juhlintaan voi osallistua pitkin syksyä järjestettävissä yleisötapahtumissa ympäri maan.

Tapahtumat nostavat esiin muun muassa elokuvien ja teattereiden perintöä, kuvataiteen eri puolia, seurantalojen iltamia ja maamme musiikkiperinnettä. Viihteen ja taiteen lajeihin tutustutaan lukuisilla kävelykierroksilla, näyttelyissä, näytöksissä, keskustelutilaisuuksissa sekä tapahtumapäivissä.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien erityistä teemaviikkoa vietetään 2.–8. syyskuuta, ja suuri osa tapahtumista painottuu teemaviikolle. Vuositeemaa on kuitenkin nostettu esille runsain tapahtumin jo aiemmin tänä vuonna, ja tapahtumia riittää joulukuulle saakka. 

Kuva vuoden 2019 kulttuuriympäristöpäivistä.
 

Kulttuuriympäristöjä juhlitaan 50 maassa

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin osallistuu vuosittain jopa 30 miljoonaa ihmistä 50 Euroopan maassa. Teemavuodet ovat yhteisiä ja kaikkialla Euroopassa juhlitaan tänä vuonna teemalla Arts and Entertainment. Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on lisätä oman lähiympäristön arvostusta ja sen vaalimista.

Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.