Hyppää sisältöön

Pieniä ekotekoja

Eko-Elmeri EkotekojaIhmiset usein ajattelevat, että ekologisesti eläminen vaatii paljon aikaa ja on työlästä. Jotkut myös luulevat, ettei yksin omalla toiminnallaan pysty vaikuttamaan asioihin. Todellisuudessa ympäristöystävällinen elämäntapa ei vaadi paljoa eikä eroa merkittävästi totutusta elämäntyylistä. Jokainen, niin aikuinen kuin lapsikin, pystyy halutessaan toimimaan tehokkaasti oman ympäristönsä hyväksi. Pelkästään asenteita muuttamalla on mahdollista saada paljon hyvää aikaan. Arjen keskellä ympäristöystävällisyys on pieniä tekoja sekä päivittäisiä valintoja. Eko-Elmerin kuukausitehtävien aiheena onkin tammikuussa näiden pienten, mutta sitäkin tärkeämpien ympäristötekojen harjoittelu.

Tehtävä 1. Tahdon tehdä parhaani -leikki (muunnos Vettä kengässä -leikistä)

Oppilasryhmä jaetaan kahtia Eko-Elmereihin ja Roska-Repeihin. Leikissä Eko-Elmerit ovat menossa ekopisteeseen ja haluavat itselleen parin Roska-Repeista. Leikin alkaessa Eko-Elmerit menevät oven taakse odottamaan. Sillä välin Roska-Repet sopivat keskenään kuka Elmereistä on kenenkin Repen pari (parit voidaan myös arpoa). Repet asettuvat puolikaareen lattialle. Elmerit tulevat yksitellen sisälle ja kysyvät joltain Repeltä: "Oletko ystäväni?". Jos Repe vastaa esimerkiksi: "Olen, jos autat minua kätkemään auton akun metsään.", Elmeri sanoo: "En ikinä!" ja palaa muiden joukkoon oven ulkopuolelle. Jos Repe antaakin ympäristöystävällisen vastauksen esimerkiksi: "Olen, jos keräät karkkipaperit pulpettisi alta.", Elmeri tietää, että kyseessä on hänen parinsa. Kun oikea Repe löytyy, parit pääsevät perille ekopisteeseen. Leikki jatkuu, kunnes kaikki löytävät oman parinsa. Leikin idea on siinä, että omalle parille ehdotetaan ympäristönsuojelun kannalta hyviä asioita, muille huonoja.

Tehtävä 2. Eko-Elmerin väitepeli

Pelissä on kortteja, joissa lukee erilaisia jätteitä koskevia väitteitä. Väitteiden tarkoitus on vahvistaa oppilaiden halua toimia ympäristöystävällisesti. Kaikkiin väitteisiin ei tarvitse välttämättä olla yhtä oikeaa ratkaisua, vaan mukana on myös arvovalinnasta riippuvaisia väitteitä.

Tarvikkeet: Väitekortit, pelilauta, pelinappula ja noppa.

Eko-Elmeri -aiheinen pelilauta tehdään tukevalle kartongille ja päällystetään kontaktimuovilla. Pelilaudalle piirretään sopiva ruudukoitu reitti. Noin puolet ruuduista ovat ns. korttiruutuja. Reitille tehdään useita etenemismahdollisuuksia, muttei lainkaan maalia. Pelaajat heittävät noppaa vuorotellen ja siirtävät pelinappulaa silmäluvun mukaan. "Korttiruutuun" osuessaan pelaaja nostaa pussista väitekortin. Pelaaja lukee kortin ja antaa vastauksensa (samaa mieltä / eri mieltä) sekä perustelee sen. Mikäli muut pelaajat voivat hyväksyä annetut perustelut (kaikkiin väittämiin ei ole yhtä oikeata vastausta ja keskustelu aiheesta on vain hyväksi), saa pelaaja kortin itselleen pisteen merkiksi. Mikäli vastaus on muiden pelaajien mielestä huonosti perusteltu, laitetaan kortti takaisin pussiin. Reitillä seikkaillaan niin kauan, että kaikki kortit on jaettu.

Esimerkkejä väitteistä (lisää väitteitä kannattaa keksiä itse)

 1. Tiedän, että karkkipapereiden heittely on väärin, mutta teen sitä, koska kaikki muutkin tekevät.
 2. Kerään luonnosta pulloja ja vien ne kaupan panttikeräykseen, koska siitä saa rahaa.
 3. On ihan sama, missä roskat ovat, kunhan ne eivät ole näkyvillä.
 4. Palautan aina paristot keräyspisteeseen, enkä heitä niitä roskiin.
 5. Jätteiden lajittelu ja kierrätys eivät kuulu lapsille, vaan ainoastaan aikuisille.
 6. Sammutan valot aina huoneesta lähdettyäni / sammutan tietokoneen kun en sitä tarvitse.
 7. Minua ei haittaa, vaikka kaatopaikat kasvavat suuriksi, sillä Suomessahan riittää maata.
 8. Jätteiden lajittelu on minusta liian hankalaa ja aikaa vievää.
 9. Saan heittää hampurilaiskääreen maahan, jos roskakori on jo täynnä.
 10. Voin aivan hyvin heittää lasipurkit kansineen lasinkeräysastiaan, kun kukaan ei näe.
 11. Kompostointi on inhottavaa ja likaista puuhaa.
 12. Ostan kertakäyttötuotteita, vaikka tiedän niiden vahingollisuuden.
 13. Haluan suojella ympäristöä, vaikka se vaatiikin minulta uhrauksia(esim. kuljen pyörällä vanhemmilta saatavan auto kyydin sijasta).
 14. Jätteiden vähentäminen on hyvä asia ja haluan opetella kierrätystä.
 15. Erottelen aina muovit keräyspaperin joukosta.
 16. En käytä kierrätysmateriaalista valmistettuja tavaroita, koska ne ovat muita tuotteita kalliimpia.

Julkaistu 14.1.2014 klo 8.16, päivitetty 15.1.2014 klo 7.38