Hyppää sisältöön

Ongelmajätteet

Eko-Elmeri OngelmajtäteetOngelmajätteet ovat aineita, jotka ovat vaarallisia luonnolle ja ihmisille pieninäkin pitoisuuksina. Toisin kuin usein luullaan, ongelmajätteitä on kaikkialla. Ongelmajätteeksi tunnistetaan hyvin raskaat teollisuudessakin käytettävät tuotteet kuten öljyt, mutta kotitalouksissa syntyvän ongelmajätteen tunnistaminen on usein vaikeampaa. Monet arkiset esineet, kuten loisteputket ja paristot, ovat varsin hyödyllisiä käytössä, mutta muuttuvat ongelmajäteeksi käytöstä poistamisen jälkeen. Mikäli ongelmajätteitä joutuu luontoon, tulevat ne ennen pitkään vastaan ruuassa, juomavedessä tai hengitysilmassa.

Ongelmajätteiden oikeanlainen käsittely ja toimittaminen niille varattuihin keräyspisteisiin estää vaarallisten aineiden kulkeutumisen luontoon ja takaa niiden turvallisen hävittämisen. Ympäristön kannalta olisi tietenkin parasta välttää ongelmajätteen syntymistä kokonaan. Vaikka ongelmajätteiden käsittely kuuluukin aikuisille, on myös lasten hyvä tuntea ongelmajätteiksi luokiteltavat asiat ja oppia suojelemaan itseään ja ympäristöä vaarallisten jätteiden haittavaikutuksilta.

Tehtävä 1. Ryhmätyö ongelmajätteistä

Ryhmätyöhön kannattaa varata aikaa vähintään kaksi tuntia työn tekemiseen ja yksi töiden esittelyyn. Ennen ryhmätyön tekemistä on tärkeää keskustella riittävästi ongelmajätteistä ja siitä, miten kuluttaja voi omalla toiminnallaan ja valinnoillaan ehkäistä ongelmajätteiden syntymistä. Lähteinä voidaan käyttää erilaisia tietokirjoja, lehtiä ja esitteitä, joita voidaan hankkia kunnan ympäristöviranomaisilta tai tilaamalla esim. Ekokemiltä.

Tehtävät:

Ryhmä 1 piirtää ja leikkaa kuvia tavaroista ja esineistä, joista tulee ajan myötä ongelmajätettä. Kuvat liimataan taustapahville ja kuviin kirjoitetaan kuvatekstit, joissa kerrotaan miksi ja milloin tuote muuttuu ongelmajätteeksi.

Ryhmä 2 laatii ohjeet ongelmajätteiden säilyttämisestä ja hävittämisestä. Lisäksi voidaan piirtää selventäviä kuvia.

Ryhmä 3 käy haastattelemassa koulun vahtimestaria tai talonmiestä koulussa syntyvistä jätteistä. Erityisesti huomiota kiinnitetään ongelmajätteisiin. Voidaan kysyä esimerkiksi mitä ongelmajätteitä syntyy ja mitä niille tehdään. Kysymykset kannattaa laatia etukäteen valmiiksi.

Tehtävä 2. Öljykatastrofi

Tämä yksinkertainen demonstrointi antaa kuvan sitä, mitä öljy aiheuttaa vesiluonnolle ja miten öljykatastrofissa toimitaan. Koe voidaan tehdä yhteisesti tai pienissä ryhmissä.

Tarvikkeet : Reunallinen vati tai iso kulho (mieluummin läpinäkyvä), kiviä, turvetta, kalkkia (esim. murskattua taululiitua), öljyä (ruoka- tai moottoriöljyä), tiskiainetta, foliota, pari linnun sulkaa.

Toteutus :

  1. Kaada astiaan vettä kuvaamaan merta ja laita sinne muutama iso kivi kuvaamaan saaria.
  2. Taittele foliosta pieni vene kuvaamaan öljytankkeria. Täytä tankkeri öljyllä
  3. Aseta tankkeri mereen. Laita tankkerin viereen muutama höyhen kuvaamaan uivia lintuja.
  4. Tankkeri kaatuu ja öljyä pääsee mereen. Kuinka käy linnun? Vertaa öljyn tahriman ja puhtaan sulan kellumista?
  5. Meressä on nyt öljyä, jota pitäisi torjua. Eräs keino on mekaaninen torjunta. Yritä poistaa öljy lusikalla. Mekaanista torjuntaa helpottaa, jos yrität imeyttää öljyn turpeeseen. Ripottele turvetta öljyyn. Mitä tapahtuu?
  6. Mekaaninen torjunta ei täysin onnistu. Seuraavaksi voit koettaa upottaa öljyn kalkilla, jottei se pääsisi tuhoamaan rantoja. Ripottele esim. murskattua taululiitua öljyn päälle. Painuuko öljy pohjaan? Mitä tuhoja pohjaan painunut öljy voi tehdä meren pohjassa?
  7. Viimeinen keino on torjua öljy kemiallisesti. Tiputa öljyn viereen muutama tippa tiskiainetta. Mitä öljylle tapahtuu? Onko öljyongelma nyt pois päiväjärjestyksestä?

Mitä hyviä ja huonoja puolia eri öljyntorjuntamenetelmissä on? Mikä öljyntorjuntamenetelmä on mielestäsi paras ja miksi? Palaako öljy? Onko öljyn polttaminen hyvä ratkaisu?

(Lähde: Tärppihieveri. 1991. Suomen Partiolaiset.)

Taustaa ja lisätehtäviä

Lisää miettimisenaiheita, tehtäviä sekä aiheeseen liittyviä tarinoita löydät Eko-Elmeri-oppimateriaalista sivuilta 169–176. Taustatieto löytyy Eko-open taustatietoa -sivulta (s.225).

Eko-Elmeri Roska-Repen jäljillä materiaalien ihmemaassa (sivut 77–176)

Eko-open taustatieto (sivut 211–226)

Julkaistu 13.1.2014 klo 13.48, päivitetty 14.1.2014 klo 14.52