Mikä ihmeen elinkaari? Tavarallako muka elämä?

Eko-Elmeri Tuotteen elinkaariKaikilla tuotteilla ja tavaroilla on oma elinkaarensa. Elinkaarella yleensä tarkoitetaan tuotteen ympäristövaikutusten arvioimista koko tuotteen olemassaolon ajalta. Tuotteen elinkaari alkaa raaka-aineiden hankinnasta ja päättyy kierrätykseen tai loppusijoitukseen. Tavaran ympäristöystävällisyys ei ainoastaan riipu siitä kuinka ympäristöystävällinen tuote on käyttää, vaan myös siitä miten, missä ja mistä materiallista tuote on valmistettu, kuinka kaukaa ja millä kulkuvälineillä sitä on kuljetettu sekä siitä mitä tuotteelle tapahtuu sen käytöstä poistamisen jälkeen. Ympäristöystävällisin tuote onkin sellainen, joka kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän koko "elämänsä" aikana. Tuotteen koko elinkaaren arvioiminen voi kuitenkin olla melko vaikeaa. Onneksi Eko-Elmerillä on tähän melko yksinkertainen ohje: Suosi käyttöiältään pitkäikäisiä ja korjattavissa tai kierrätettävissä olevia tuotteita, sillä ne ovat lähes aina kertakäyttöisiä parempia. Myös lähellä tuotettu on usein kaukaa tuotua parempi vaihtoehto.

Tehtävä1. Tuotteen elinkaari

Valitse joku kaupan tuote tai oma tavara ja ota selvää sen elinkaaresta. Esitä elinkaaren vaiheet piirtämällä. Huomioikaa tehtävässä myös tuotteen mahdollinen uusiokäyttö ja loppusijoitus. Valitkaa tehtävään mahdollisimman erilaisia tavaroita, jotta elinkaaret olisivat monipuolisesti edustettuina. Esimerkkejä tuotteen elinkaarista löytyy Eko-Elmerin kalvosarja kalvoista nro. 13. Maitopurkin elinkaari ja nro. 18. Muovi-Marin tarina.

Tehtävä 2. Kauppakassi/ hedelmäpussi

Itse tehty kauppakassi on pitkäikäinen ja kestävä käytössä. Lisäksi se on mukava joululahja vaikkapa vanhemmille tai isovanhemmille. Ennen kassin valmistukseen ryhtymistä kannattaa oppilaiden kanssa keskustella muovipussien haitoista pakkausmateriaalina kangaskassiin verrattuna (muovi on hankalasti hävitettävä jäte, hajoaa huonosti luonnossa, ostosmuovipussi on kallis). Esimerkin vuoksi voidaan myös laskea kuinka paljon säästettäisiin rahaa, jos käytettäisi omaa kangaskassia ostopussin sijasta kuukauden/vuoden ajan. Lisäksi on hyödyllistä miettiä kuinka oma kassi muistettaisiin ottaa kauppa reissulle mukaan.

A. Kauppakassi

Oppilaat valmistavat kauppakassin esim. juuttikankaasta, jokamiehenlakanakankaasta tai tukevasta puuvillakankaasta. Kassi merkitään omaksi koristelemalla tai nimikoimalla. Kassin koristeluun sopii hyvin kankaanpainanta tai applikointi.

Alkuopetusikäiset
Oppilaat koristelevat valmiiksi ommellun kassin.

Isommat
Oppilaat leikkaavat kassin osat kaavojen mukaan, koristelevat ne ja ompelevat itse tai opettajan avulla valmiiksi kassiksi. Oppilaan iän ja taitojen mukaan tehtävää voidaan eriyttää: Koneompeluun tutustuvat ompelevat yksinkertaisen peruskassin ilman tilaa antavia sivukappaleita, taitavammat voivat ommella taskuja, applikointeja ja koristeompeleita.

B. Hedelmäpussi

Esimerkiksi valoverhokankaasta tai muusta helposti pestävästä, läpinäkyvästä ja kevyestä kankaasta ommeltu hedelmäpussi tai irtokarkkipussi sopii hyvin käsitöihin tutustuvien oppilaiden ensimmäiseksi koneompelutyöksi. Isommat ompelevat pussin hujauksessa jonkin isomman työn lisätyönä.

Tarkemmat ohjeet kauppakassin ja hedelmäpussin valmistukseen löytyvät Eko-Elmerin oppimateriaalista sivulta 162–163.

Eko-Elmeri Roska-Repen jäljillä materiaalien ihmemaassa (sivut 77–176)

Lisää miettimisenaiheita, tehtäviä sekä aiheeseen liittyviä tarinoita löydät Eko-Elmeri-oppimateriaalista sivuilta 53–56 ja 68–69.

Eko-Elmeri oppii viisasta kuluttamista (sivut 47–76)

Julkaistu 13.1.2014 klo 14.21, päivitetty 14.1.2014 klo 14.54