Hyppää sisältöön

Jätesäkki laihduttaa

Eko-Elmeri Jätesäkki laihduttaaToukokuussa Eko-Elmerin kevätjuhla ja kesäloma lähestyvät hurjaa vauhtia. Koska kierrätyksen ja jäteneuvonnan ei tarvitse olla tylsää ja tiukkapipoista puurtamista, Elmeri suosittelee koulun kevätjuhlaan hauskaa jäteneuvonta-aiheista näytelmää: Jätesäkki laihduttaa. Näytelmä sopii parhaiten 10-vuotiaista aikuisiin, ja pienemmätkin lapset katsovat sitä mielellään valmiina. Näytelmän juonta ja vuorosanoja on oppilaiden itsensä helppo muokata paikallisten korostusten mukaisesti.

Jätesäkki laihduttaa -näytelmä

Roolit:

  • Banaani, B (imelä juppityypi, kädessä kännykkä)
  • Coca-Cola-tölkki, C (ylirento hopparityyppi, aurinkolasit ja korvalappustereot, tölkki kädessä)
  • Nappiparisto, N (kiireisen "sähköinen" tyyppi, robottimainen liikehdintä)
  • Muovipussi, M (alaikäinen K 18/kauppareissu)
  • Paperipyyhe, P (hysteerinen puhtausintoilija, kumikäsineet kädessä, hengitysuojain)
  • Jätesäkki, J (musta sekajätesäkki tai harmaa astia
  • Kompostori, K (vihreä kompostori tai ruskea biojäteastia)

Tarvikkeet

  • Selkeät rooliasut, joista näkee, mikä on kyseessä. Jokaiselle jotain pientä hahmoon sopivaa rekvisiittaa.

Tapahtumapaikka

  • Jätekatos ulkona

Juoni

Erilaiset jätteet yrittävät joko yhdessä tai yksitellen päästä jätesäkkiin seurauksena huolimattomasta lajittelusta ja ympäristöä kuormittavista ostostottumuksista. Jätesäkki on kuitenkin vihdoinkin päättänyt aloittaa kunnon laihdutuskuurin. Banaani lorvii näyttämölle lanteet keinuen.

B:
– Hei, beibi! Mahtuuks sinne? Olen nyt tässä sopivasti nurkan takana (soittaa kännykästään).

J:
– En mä enää harrasta mitään irtosuhteita ruokajätteiden kanssa. Mä olen nykyään TOSI valikoiva seurani suhteen. Mutta ystäväni kompostori sanoi olevansa erittäin kiinnostunut nimenomaan teistä biojätteistä. Ja huhut kertovat hänen vielä olevan vapaalla jalalla.

B:
– Oi rakas jätesäkki, miksi Sä et huoli mua? Mä niin haluaisin elää kanssasi.

J:
– Ei se onnistuisi. Sinä vain mätänisit minun seurassani. Sitä paitsi sinun kaasuttelusi on sietämätöntä.

B:
– Kaasutteluni?! En kai minä kaasuttele? (pieraisee)

J:
– Niin juuri. Minä olen kuullut, kuinka kaasuttelet tuota metaania ympärillesi ja saastutat luontoa. Kyllä siinä vähäisinkin mielenrauha menee. Kuule, sinä tarvitset ympärillesi hoivaavan ja hellän kuoren. Silloin saat kokea arvollesi sopivaa elämää. Muutut rakkaudesta pelkäksi mullaksi. Kaipa olet kuullut, että multa on kasvien kultaa!

Samalla kompostori tepastelee ohitse. Banaanin pää kääntyy ja hän on sekaisin onnesta. Kompostori "kylttinä" taustalla, banaani rientää sinne. Cokistölkki tulee mukaan keskusteluun. Kävelee rennosti maailmanvalloittajan elein.

C:
– Hay! The real thing! Can´t beat the feeling! Adds life! (Röyhtäisy perään). The taste of America!

J:
– Hei, mikset Sä oo palautuspullo? Etsä tiedä, et palautuspulloja voidaan käyttää 30 kertaa. Sun elämäs on siihen nähden tähdenlento! Oot sä koskaan pysähtyny funtsiin tätä, hei!

C:
– Mut hei, mä olen tosi tärkee juttu! Sorry, mä en voi pilata tunnelmaa! Mä lisään elämään sykettä, tajuut sä! Pullot on vanhanaikasii eikä niis oo oikeeta tunnelmaaaaaaa!

J:
– Rajat kiinni tollasilta! Ei mut hei, nyt mä muistankin yhen mestan, missä on bileet. Siellä on teikäläisiä. Niitä on ilmestynyt viime aikoina vähän joka kulmalle. Tuolla lähikaupan panttitölkkikeräyksessä on kova meno ja paljon muitakin kuin heavybändejä.

C:
– Okei, tää tölkki lähtee sinne. Siell on varmaan oikee fiilinki. Yes!

Muovipussi tulee näyttämölle vähän epävarman oloisena ja yrittää tunkea itseään jätesäkkiin.

J:
– Hei, oot sä jo 18?

M:
– Ai mitä 18?

J:
– Oot sä käyny jo 18 kertaa kaupassa?

M:
– No en tietenkään, enhän mä ole mikään kestokassi...

J:
– No, valitettavasti et tosiaankaan oo. Hei, oot sä jokin jäänne 70-luvulta vai? Eksä tiedä, että muovipussit on tänä päivänä out? Kankaiset kestokassit ovat nykyään päivän sana ostosten teossa.

M:
– No, mitä mä nyt sitten teen, kun olen auttamatta vanhanaikainen?

J:
– No, käy nyt vielä 17 kertaa kaupassa, niin palataan asiaan uudestaan.

Paperipyyhe tulee jätesäkin luo varpaillaan sipsuttaen pitäen paperipyyhettä yhdestä kulmasta kiinni toisella kädellä ja toisella nenästä kiinni.

J:
– No mites sulla pyyhkii? Pyyhkiiks yhtä hyvin kuin kangaspyyhkeellä, heh, heh? (vähän ilkeää naurua)

P:
– Hyi, miten täällä on likaista ja haisevaa! Ei minun kaltaiseni hieno ja hauras olento voi kauan viihtyä teidän sottapyttyjen seurassa. (Osoittaa elkein, miten likaista ympäristössä on ja sipsuttaa pois.)

Nappiparisto, kiireinen ihminen kävelee jätesäkin ohi, kaivelee taskulaskintaan ja heittää nappipariston jätesäkkiin hermostuneesti. Jätesäkki luulee paristoa laihdutuspilleriksi ja nielaisee sen. Ja alkaa näkemään hallusinaatioita. (Alku on kauhutarinaa, joka vähitellen muuttuu positiiviseksi tulevaisuudeksi vatsakipujen ja pariston vaikutuksen hävittyä.)

J:
– Aah! Laihdutuspilleri! Jokohan minä vihdoinkin alan hoikistumaan! Voi ei, nyt minua alkaa pyörryttää. Tämä katos pyörii ympäri! Apua! Edessä aukeaa kammottava kaatopaikka! Voi eiiiii! Jyrä tulee suoraan kohti!! Se tulee ja musertaa!!! Iiik!!! (Säpsähtää hereille.) Huh, huh, olipahan painajainen! Mutta eipä se tainnutkaan olla mikään laihdutuspilleri! Se taisi olla jotain vaarallisempaa. Luulenpa, etten ota toiste! Mutta, hei, eihän tälläistä ollenkaan saisi antaa minulle. Tämän olisi pitänyt päätyä ongelmajätelaitokselle! Tai oikeastaan olisi ollut vielä parempi, jos se tyyppi olisi älynnyt ostaa aurinkokennolla toimivan taskulaskimen.

Lähde: Summa, Terhi. Kierukka. Ympäristö- ja kierrätysneuvonnan menetelmiä. Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy.

Näytelmään oppilaat voivat itse kehitellä lopun, jossa lajitteluohjeet kertaantuvat hauskasti, sekajätteen synnyn ehkäisemiseen annetaan vihjeitä ja ostovalintojen ympäristövaikutuksista tulee motivoivaa tietoa.

Lisää vinkkejä jäteneuvonta-aiheisia näytelmiä ja roolileikkejä varten löydät Eko-Elmeri-oppimateriaalista sivulta 197.

Eko-Elmerin leikkejä, lauluja, runoja ja muuta mukavaa (sivut 185–210)

Julkaistu 14.1.2014 klo 8.05, päivitetty 14.1.2014 klo 14.55