Hyppää sisältöön

Eko-Elmerin vaateaatteet

Eko-Elmerin vaateaatteetJoulusiivouksen yhteydessä moni ihminen miettii mitä tehdä vanhoille vaatteille. Muoti muuttuu ja vaatteisiin kyllästytään nopeasti. Moni hyväkuntoinen vaate löytää tänä päivänä tiensä kiitettävän hyvin kirpputoreille. Kirpputorilla vaatteet vaihtavatkin vilkkaasti omistajaa. Sen lisäksi että kirpputorilla voi tehdä upeita löytöjä vieläpä melko edulliseen hintaan, voi siellä ansaita raahaa myymällä omia pieneksi tai muuten vaan tarpeettomiksi käyneitä vaatteita. Tarpeettomat, hyväkuntoiset ja puhtaat vaatteet voi myös lahjoittaa hyväntekeväisyyskeräyksiin.

Varsinaisen tekstiilijätteen kierrätys on hankalaa, koska kankaat yleensä sisältävät useita erilaisia kuitumateriaaleja. Siksipä valtaosa tekstiilijätteestä joutuukin Suomessa kaatopaikalle. Kotona vanhoja vaateriepuja voi kuitenkin mahdollisuuksien mukaan hyödyntää muun muassa materiaaleina askartelu- ja käsitöissä. Vanhoista vaatteista syntyykin esimerkiksi todella hienoja tilkkutöitä.

Tehtävä 1. Tilkkumosaiikkitaulu

Jouluinentilkkumosaiikkitaulu on helppo ja mukava toteuttaa. Aiheiksi sopivat mm. joulukuuset, tontut, lahjat jne. Muita mosaiikkitauluun sopivia aiheita ovat esimerkiksi kasvit, eläimet, ihmiset, maisemat. Tilkkumosaiikkitekniikkaa voidaan yhdistää myös muihin askartelutöihin, esim. rakennelmiin, naamareihin sekä lasi- ja metallitölkkien pinnan peittämiseen. Taustana voidaan käyttää kartongin tai pahvin lisäksi esim. kangasta (kankaasta voidaan valmistaa mm. kauppakassi) tai vaneria. Tauluun käytettävät tilkut kannattaa leikellä yhdessä käytöstä poistetuista vanhoista vaatteista tai muista tekstiileistä

Tarvikkeet: Erivärisiä ja erikokoisia tilkkuja, kartonkia, pahvia, sakset ja liimaa

Valmistus:

  1. Luonnostele aihe kartongille.
  2. Sivele pieni alue kerrallaan liimalla ja peitä se mosaiikkitilkuilla. Työtä helpottaa, jos tilkut leikellään etukäteen samankokoisiksi ja -muotoisiksi.

Usean pienen taulun sijasta tai lisäksi luokan seinää koristamaan voidaan valmistaa yhdessä yksi suurikokoinen mosaiikkitaulu.

Tehtävä 2. Kirpputori

Vierailkaa yhdessä luokan kanssa kirpputorilla tai internetin käytettyjä vaatteita kauppaavalla sivustolla. Tarkastelkaa yhdessä minkälaisia vaatteita on myynnissä. Jokainen oppilas valitsee yhden myynnissä olevista vaatteista ja keksii ja kirjoittaa sille elämän tarinan. Miten vaate päätyi kirpputorille? Kenelle se on kuulunut? Kuka sen kirpputorilta ostaa? Mitä sille sitten tapahtuu? Tarinat voidaan lopuksi myös kuvittaa. 

Taustaa ja lisätehtäviä

Lisää miettimisen aiheita, tehtäviä sekä aiheeseen liittyviä tarinoita löydät Eko-Elmeri-oppimateriaalista sivuilta 158–169.

Eko-Elmeri Roska-Repen jäljillä materiaalien ihmemaassa (sivut 77–177)

Julkaistu 13.1.2014 klo 12.32, päivitetty 14.1.2014 klo 14.56