Hyppää sisältöön

Eko-Elmeri lasimaassa

Eko-Elmeri lasimaassaJokainen meistä on varmasti joskus ulkona liikkuessaan törmännyt tiellä tai metsässä lasinsirpaleisiin ja rikkinäisiin pulloihin. Niin on myös Eko-Elmeri. Monet ikävät kokemukset ovat saaneet Elmerin miettimään mitä ovat nuo kiusalliset sirpaleet, jotka väärään paikkaan jouduttuaan rikkovat pyöränkumit ja satuttavat ihmisiä sekä eläimiä. Marraskuussa Eko-Elmeri perehtyykin tarkemmin lasiin ja sen kierrätykseen sekä askartelee lasipurkeista mukavia joululahjoja.

Lasin kierrätys Suomessa painottuu lähinnä kierrätyspakkausten kuten juomapullojen kierrätykseen sekä jätelasin keräykseen. Juomapullojen osalta kierrätys toimii melko hyvin: yli 90 % kierrätettävistä lasipulloista päätyy uudelleen käyttöön. Suomi onkin lasin kierrätyksessä yksi maailman edelläkävijä maista. Keräyslasi eli pakkauslasi ja tasolasi ovat sellaisenaan kiertoon kelpaamatonta lasitavaraa, mutta niistä voidaan jalostamalla valmistaa uusioraaka-aineita. Puhdistettu keräyslasi toimitetaankin hyötykäyttöön teollisuudelle. Keräyslasista voidaan valmistaa paljon kaikenlaista muun muassa uusia pakkauksia, lämmöneristeitä tai vaikkapa soran korviketta maanrakennukseen.

Tehtävä 1. Lasin valmistus ja käyttö ennen ja nyt -projekti

Oppilaat tutkivat ryhmissä, miten lasia on valmistettu eri aikoina ja miten sitä on käytetty. Yksi ryhmä voi tutkia lasin keksimistä, toinen lasinvalmistusta ennen, kolmas nykyaikaista lasinvalmistusta, neljäs lasiteollisuuden tuotteita, viides lasin kierrätystä ja uusiokäyttöä jne. Ennen tehtävään ryhtymistä kannattaa miettiä tarkkaan niitä ongelmia, joihin halutaan löytää vastauksia. Oppilaat etsivät itse tehtävään tarvittavaa lähdemateriaalia kirjastosta ja internetistä. Opettaja voi myös hankkia sitä lisää. Jokainen ryhmä laatii tutkimustuloksistaan esityksen esimerkiksi kuvitetun posterin tai vihkosen. Ryhmätöiden tuloksista voidaan koota myös luokan oma lasikirja.

Tehtävä 2. Lasin uusi elämä – askarteluideoita

Isosta lasipurkista voi rakentaa hienon geologisen kerrostumamallin tai pienen kompostimallin.

Itse tehtyjä joululahjoja on kiva antaa ja saada. Seuraavat askarteluohjeet sopivat esimerkiksi mukavien joululahjojen valmistukseen:

Puutarhamaljakko
Levitä ison purkin tai pullon pintaan liimaa esim. sormella melko paksusti. Älä liimaa pohjaa eikä suun sisä- reunaa. Pyöritä purkkia kuivassa hiekassa varovasti. Sirottele käsin hiekkaa tai kiviä paljaisiin kohtiin. Anna kuivua kunnolla. Maalaa purkki pensselillä pyörivin liikkein, jotta maali ulottuu myös kivien väliin. Voit käyttää myös spraymaaleja. Anna kuivua. Maljakosta tulee melko painava, joten se pysyy ulkona tuulessakin pystyssä.

Säilytyskipot
Säilytyskipot pikkutavaroille tai karkeille saa lasipurkkeja eri tavoin koristelemalla. Purkit voi esimerkiksi maalata lasimaaleilla tai sormiväreillä. Lasiesineitä voidaan myös marmoroida liuotinpohjaisilla askartelumaaleilla.

Kynttilä
Kynttilä voidaan valaa esimerkiksi pilttipurkkiin. Purkki voidaan koristella paitsi maalaamalla, myös siirtokuvilla tai tarroilla.

Koristemaljakko
Rannalta kerätyt sileät kivet ja simpukat näyttävät hyvältä isossa lasipurkissa, jossa on vettä.

Lisää miettimisenaiheita, tehtäviä sekä aiheeseen liittyviä tarinoita löydät Eko-Elmeri-oppimateriaalista sivuilta 106–118.

Eko-Elmeri Roska-Repen jäljillä materiaalien ihmemaassa (sivut 77–176)

Julkaistu 13.1.2014 klo 14.25, päivitetty 14.1.2014 klo 14.54