Hyppää sisältöön

Eko-Elmeri ja paperinkierrätys

Eko-Elmeri paperinkierrätysPaperi on eri muodoissa osa jokaisen ihmisen elämää. Aina ei edes tulla ajatelleeksi missä kaikkialla paperia käytetään, mistä se on peräisin ja mihin se käytön jälkeen päätyy. Paperinpolku on pitkä ja mutkikas. Polku kulkee aina metsästä kuluttajille asti. Mikäli kertaalleen käytetyt paperituotteet toimittaa paperinkeräyslaatikkoon, jatkaa paperi vielä matkaansa uuden paperin raaka-aineeksi.

Paperin uusiokäyttö säästää muun muassa puuta ja energiaa. Myös kaatopaikoille joutuvan jätteen määrä vähenee, kun paperi käytetään uudelleen. Vaikka paperin keräys toimii Suomessa varsin hyvin, on oikeassa lajittelussa vielä puutteita. Esimerkiksi erilaiset pahvit ja mainoskirjeiden muovikääreet päätyvät luvattoman usein paperinkeräys laatikkoon. Koska kouluissa kulutetaan paljon paperia, kannattaa paperin kulutuksen vähentäminen ja kierrätyksen opettelu aloittaa juuri siellä. Lokakuu onkin sopivaa aika ottaa luokan paperin kulutus ja kierrätys erityistarkkailun alle. Kun jaksaa yhden kuukauden panostaa, loppuvuosi mene kuin itsestään!

Tehtävä 1. Paperinkeräys luokassa

Huolehditaan, että omassa luokassa paperinkeräys toimii. Tarkoitukseen varataan tukeva laatikko. Oppilaat huolehtivat pareittain laatikon tyhjentämisestä. Erityisesti tehtävässä korostetaan paperin säästämisen tarvetta ja vältetään tuhlausta. Esimerkiksi kirjoitetaan vihkoissa paperin molemmin puolin. Myös opettajan kannattaa vähentää monistetehtäviä ja käyttää sen sijaan liitutaulua tai piirtoheitinkalvoja. Lisäksi voidaan tehdään silloin tällöin ratsia koulun ja kotien paperinkeräyslaatikolle. Poistetaan sieltä sinne kuulumattomat ainekset. Tietämättömille väärinlajittelijoille voidaan kirjoittaa ystävällisiä ja humoristisia ohjelappusia keräyskatosten seinille.

Tehtävä 2. Paperimassapöllö

Kertaalleen käytettyä paperia, kuten vanhoja sanomalehtiä tai käytettyä piirustuspaperia, voidaan käyttää uudestaan erilaisissa askartelutöissä. Paperimassapöllö on helppo valmisteinen mukava koriste-esine. Pöllön sijasta voidaan vastaavalla tavalla valmistaa muun muassa tipuja tai vaikka säästöpossuja. Vain mielikuvitus on rajana.

Tarvikkeet: Pyöreä ilmapallo, ruokaöljyä, sanomalehtisuikaleita, liisteriä, kuivia herneitä tai pieniä kiviä, askartelumaaleja ja siveltimiä, lakkaa.

Valmistus:

  1. Puhalla ilmapallo haluamasi kokoiseksi ja solmi suu. Aseta pallo esim. isosuisen lasipurkin päälle, jotta se pysyy paikoillaan.
  2. Voitele pallo ruokaöljyllä tai vaseliinilla.
  3. Liisteröi pallon pintaan kolme tai neljä kerrosta paperisuikaleita, mutta jätä solmukohta näkyviin.
  4. Anna liisteröinnin kuivua ainakin kokonainen vuorokausi.
  5. Puhkaise ilmapallo ja vedä se ulos. Pane massapalloon painoksi sen verran herneitä tai pikkuisia kiviä, että se pysyy pystyssä.
  6. Liisteröi pallon yläosa paperisuikaleilla umpeen.
  7. Anna kuivua. Maalaa pallosta pöllö.
  8. Viimeistele lakalla.

Lähde: Paakkanen, M. (suom.) 1988. Puuhakirja. Amer-yhtymä Oy. Weilin &Göös.

Taustaa ja lisätehtäviä

Lisää miettimisenaiheita, tehtäviä sekä aiheeseen liittyviä tarinoita löydät Eko-Elmeri-oppimateriaalista sivuilta 83–106.
Eko-Elmeri Roska-Repen jäljillä materiaalinen ihmemaassa (sivut 77–176)

Eko-opelle taustatietoa löytyy sivulta 218.
Eko-open taustatieto (sivut 211–226)

Paperin vaiheita voi opiskella myös Eko-Elmerin kalvolta nro. 16.
Kalvo 16

Julkaistu 13.1.2014 klo 12.41, päivitetty 14.1.2014 klo 14.51