Hyppää sisältöön

Eko-Elmeri Roska-Repen valtakunnassa

Roska-RepeHuhtikuussa Eko-Elmerin kuukausitehtävien aiheena ovat kaatopaikat. Kaatopaikat ovat jätteiden loppusijoituskohteita. Kaatopaikoilla jäte murskataan, tiivistetään ja peitetään. Loppusijoitukseen kaatopaikoille päätyvät ne jätteet, joita ei voida enää muulla tavoin hyödyntää. Vaikka nykyaikaisilla kaatopaikoilla ympäristö- ja terveysasiat ovatkin hyvin huomioitu, eivät kaatopaikat siitä huolimatta ole täysin ongelmattomia. Kaatopaikkojen haittavaikutuksia voidaan kuitenkin vähentää merkittävästi muun muassa tehokkaalla jätteen syntypaikkalajittelulla.

Kaatopaikoille kuulumaton jäte aiheuttaa kaatopaikoilla moninaisia ongelmia. Biojätteet esimerkiksi houkuttelevat haittaeläimiä ja synnyttävät kasvihuonekaasuja ja hajuhaittoja. Ongelmajätteet puolestaan saattavat aiheuttaa kaatopaikalle joutuessaan vaaraa sekä kaatopaikan työntekijöille että lähiympäristölle. Eko-Elmeri kannustaakin huhtikuun tehtäviensä avulla lapsia tutustumaan kaatopaikkojen toimintaan ja pohtimaan yhdessä keinoja, joilla meistä jokainen voi vaikuttaa kaatopaikkojen tarpeeseen sekä niiden ympäristövaikutuksiin.

Tehtävä 1. Roska-Repe-hippa

Yksi oppilas valitaan Roska-Repeksi, jonka tehtävänä on ottaa kiinni muita pelaajia eli roskia. Jokaisella roskalla on kaulassa lappu, joka ilmoittaa mitä jätettä hän on. Kun Roska-Repe koskettaa jätettä, on jätteen jähmetyttävä liikkumattomaksi. Kaksi oppilasta ovat Eko-Elmereitä, jotka pelastavat jätteitä Roska-Repen kynsistä. Eko-Elmerit ottavat toisiaan käsistä kiinni siten, että pelastettava jää heidän syleilyynsä. Pelastajat kuljettavat jätteen oikeaan lajittelupisteeseen. Jos pelastajat vievät jätteen vahingossa väärään paikkaan, jäte joutuu Roska-Repen valtakuntaan kaatopaikalle. Leikki loppuu, kun kaikki roskat ovat joko oikeissa kierrätyspisteissä, kaatopaikalla tai Roska-Repen jähmettäminä.

Pienten oppilaiden kanssa leikitään aluksi vain parilla jätelajilla (esim. maatuva jäte ja maatumaton jäte), isommat useammalla (esim. karkkipaperi/tavallinen roskis, lasipurkki/lasinkeräyspiste, sanomalehti/paperinkeräyslaatikko, vanha lelu/kirpputori). Leikkiä voi muunnella esimerkiksi siten, että kaatopaikalle joutuneista roskista tulee Roska-Repejä ja oikeinkierrätetyt jätteet liittyvät Eko-Elmereiden ketjuun. Leikki loppuu kun kaikki pelaajat ovat joko Roska-Repejä tai Eko-Elmereitä.

Tehtävä 2. Eko-Elmerin kaatopaikkaseikkailu

Eko-Elmeri ja hänen ystävänsä Ana tekevät jännittävän öisen vierailun Roska-Repen valtakuntaan kaatopaikalle Kerkko-Kärpäsen opastamana. Kaatopaikalla Kerkko esittelee pojille paikkoja sekä antaa heille neuvoja. Ilman moitteitakaan pojat eivät reissultaan selviydy. Piirrä sarjakuva tai kirjoita tarina poikien kaatopaikkaseikkailusta sekä siitä mitä pojat reissullaan oppivat.

Johdatuksen poikien seikkaluun voi lukea Eko-Elmerin oppimateriaalista sivulta 29.

Lisää miettimisenaiheita, tehtäviä sekä aiheeseen liittyviä tarinoita löydät Eko-Elmeri-oppimateriaalista sivuilta 28–46.

Eko-Elmeri löytää Roska-Repen jälkiä ympäristösään (sivut 7–46)

Julkaistu 14.1.2014 klo 8.08, päivitetty 14.1.2014 klo 14.56