Hyppää sisältöön

Selvitys: opiskelija-asuntoja tarvitaan lisää, moni haluaa yksiöön

Tiedote 11.9.2018 klo 11.45

Uusia opiskelija-asuntoja tarvitaan kaupunkien keskustoihin ja oppilaitosten lähelle. Yhä useampi opiskelija haluaisi asua yksiössä. Näin kertoo opiskelija-asumisen foorumilla tänään julkaistu selvitys, jossa kartoitettiin uusien opiskelija-asuntojen tarve sekä nykyisten asuntojen muutostarpeet keskeisillä opiskelupaikkakunnilla seuraavan 10 vuoden aikana.

Tällä hetkellä Suomessa on suunnitteilla tuhansien uusien opiskelija-asuntojen rakentaminen. Selvityksen mukaan opiskelijat tarvitsevat pääkaupunkiseudulle uusia koteja vähintään juuri suunnitellun 6 000 asunnon verran. Muissa yliopistokaupungeissa Jyväskylää lukuun ottamatta näyttäisi riittävän, että nykyiset suunnitelmat toteutetaan. Muissa opiskelijakaupungeissa on suunnitelmia yksiöiden osuuden kasvattamiseksi, mutta tarvetta kasvattaa opiskelija-asuntojen kokonaismäärää ei lähtökohtaisesti ole.

”On tärkeää, että kaavaillut uudet opiskelija-asunnot myös rakennetaan. Valtio tukee uusien opiskelija-asuntojen rakentamista investointiavustuksilla, ja lisäksi olemme vastikään parantaneet korkotukilainojen tukiehtoja. Vuokrat ovat kuitenkin kasvukeskuksissa yhä korkeita. Opiskelijan tulee voida keskittyä opiskeluun eikä joutua kantamaan huolta siitä, riittävätkö rahat vuokraan”, sanoo foorumia isännöinyt asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Selvityksessä on myös laskelmia siitä, miten opiskelija-asuntojen tuotantoon myönnettävä tuki ja suoraan asukkaille maksettava asumistuki eroavat kustannuksiltaan yhteiskunnan ja opiskelijoiden näkökulmasta.

Selvityksen tarkoituksena on tukea pitkäjänteistä opiskelija-asumisen kehittämistä. Se perustuu kirjalliseen aineistoon, haastatteluihin ja kyselyihin. Arviossa on otettu huomioon nykyisen opiskelija-asuntokannan vastaavuus kysyntään sekä kustannukset opiskelijalle ja yhteiskunnalle. Lisäksi tarkasteltiin muutoksia opiskelijoiden asumismieltymyksissä, opiskelijoiden määrässä ja asuntomarkkinoilla. Selvityksen toteutti Owal Group Oy.

Ympäristöministeriö järjesti opiskelija-asuminen foorumin yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Tuula Tiainen, p. 0295 250 295, etunimi.sukunimi@ym.fi

Ministerin erityisavustaja Tea Usvasuo, p. 046 922 8946, etunimi.sukunimi@ym.fi