Asuntolainan valtiontakaus

Valtiontakauksen määrä ja takausmaksu

Kuka tahansa, joka rakentaa omakotitalon tai ottaa omistusasunnon ostamista varten lainaa, voi saada valtiontakauksen. Pankit myöntävät takauksen asuntolainapäätöksen yhteydessä, eikä sitä tarvitse erikseen hakea.

Asunto on hankittava omaksi tai perheen pääasialliseksi asunnoksi.

Valtion takaaman omistusasuntolainan suuruus voi olla enintään 85 prosenttia (90 %, jos kyseessä on ASP-korkotukilaina) asunnon hankintahinnasta. Valtiontakauksen suuruus on enintään 20 prosenttia (25 %, jos kyseessä on ASP-korkotukilaina) omistusasuntolainasta, kuitenkin korkeintaan 50 000 euroa asuntoa kohti. Takaus myönnetään enintään 25 vuoden pituiselle lainalle.

Takausmaksuna peritään lainan tai sen ensimmäisen erän nostamisen yhteydessä 2,5 prosenttia takauksesta. Takausmaksua ei peritä, jos valtio maksaa lainalle korkotukea.

Valtiontakaus asuntoa vaihdettaessa

Jos valtion takaaman omistusasuntolainan saajalla on asuntoa vaihtaessaan jäljellä vanhaa lainaa, on mahdollista ottaa uutena lainana vain välirahan verran ja käyttää vanha laina sellaisenaan uuden asunnon hankintaan.

Omistusasuntolainaksi voidaan tällöin katsoa myös vanha asuntolaina, joka käytetään uuden asunnon hankintaan. Näin lainansaaja saa takauksen koko uuden asunnon rahoittamiseen tarvittavalle lainalle.

Järjestely edellyttää, että lainansaaja maksaa takausmaksun myös vanhan lainansa omistusasuntolainaksi katsottavalta osalta. Omistusasuntolainan osuus vanhan ja uuden lainan yhteismäärästä voi olla enintään 85 prosenttia (90 %, jos kyseessä on ASP-korkotukilaina) tilalle hankitun asunnon hankintahinnasta.

Lisätietoja

Neuvonta/soveltamiskäytäntö:Valtiokonttori, korkotukiyksikkö p. 029 550 2248, korkotuki(at)valtiokonttori.fi

Säännökset: ylitarkastaja Jorma Pietiläinen, ympäristöministeriö, p. 029 525 0228, etunimi.sukunimi@ym.fi

YM:n tuotekortti

Julkaistu 30.5.2016 klo 8.59, päivitetty 30.5.2016 klo 8.58