Ministeri Tiilikainen: ASO-lakia ei uudisteta tällä hallituskaudella

Tiedote 1.10.2018 klo 10.59

Asumisoikeusasuntoja koskevaa lakia ei uudisteta tällä hallituskaudella. Asumisoikeusjärjestelmän kehittäminen omana itsenäisenä hallintamuotonaan on kirjattu pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan. ASO-järjestelmää onkin uudistettu rahoituksen osalta.

”Uudistimme asumisoikeustalojen rahoituksen viime kesänä voimaan tulleilla korkotukilainojen muutoksilla, joilla parannettiin lainaehtoja ja joustavoitettiin lainojen lyhennyksiä. Asumisoikeuslain uudistaminen ei kuitenkaan valitettavasti etene tällä hallituskaudella”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toteaa.

Ympäristöministeriössä on valmisteltu uutta ASO-lakia, mutta yhteisymmärrystä ei saavutettu siitä, missä tilanteissa asumisoikeustaloja voitaisiin vapauttaa asumisoikeusrajoituksista.

”On ikävää, ettemme päässeet työssä eteenpäin, vaikka tarve uudistaa asumisoikeuslaki on ollut keskusteluissa jo vuosia. ASO-asuminen on kuitenkin vakiinnuttanut asemansa yhtenä kohtuuhintaisen asumisen vaihtoehtona Suomessa”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Suomessa on noin 45 000 asumisoikeusasuntoa. Nyt 25 vuotta voimassa ollut ASO-järjestelmä on vakiintunut etenkin kaupunkikeskuksissa, joissa se myös tasapainottaa asuinalueiden asukasrakennetta. Nykyinen asumisoikeusasunnoista annettu laki on vuodelta 1990.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Tea Usvasuo, p. 046 922 8946, etunimi.sukunimi@ym.fi

Lainsäädäntöneuvos Anu Karjalainen, p. 040 590 8089, etunimi.sukunimi@ym.fi