Palveluohjaaja Tarja Parviainen: Senioripiha tuo iloa ikääntyneen arkeen

Kirjoittaja on Joensuun kaupungin palveluohjaaja, joka kehittää työssään Senioripihaa ja koordinoi vapaaehtoistoimintaa.

Tarja Parviainen, Joensuun kaupunki
Tarja Parviainen, Joensuun kaupunki © Kuva: Sari Mahonen

Joensuun kaupunkiin on valmistunut Senioripihan hyvinvointikeskus, joka koostuu monimuotoisesta ikäihmisten asumisesta sekä kaikille joensuulaisille ikäihmisille suunnatusta yhteisestä toiminnasta. Toiminnan lähtökohtana ovat alusta saakka olleet ikäihmisten omat toiveet ja tarpeet.
 

Iloa vapaaehtoisvoimin

Yleisötilaisuudet, yhteislaulut ja muu Senioripihan toiminta toteutetaan vapaaehtoisten ja kolmannen sektorin toimesta. Yhteistyö seurakuntien ja oppilaitosten kanssa on Senioripihassa merkittävässä asemassa. Konservatorion oppilaskonsertit ovat löytäneet meille tiensä ja eläkeläisjärjestöjen harrastajaryhmät kiertävät palvelukeskuksissamme ilahduttamassa harrastepiiriensä tuotoksilla.
 

Teknologia hyvinvointia edistämässä

Senioripihan henkilöstö on innokkaasti mukana ikäihmisten hyvinvointiin tähtäävän teknologian kokeiluissa. Esimerkiksi Matti-talon avoimet tilaisuudet välitetään videokameran välityksellä asumispalvelujen kerrosten televisioihin. Päiväkuntoutuksen palveluohjaaja on mukana kehittämässä kuvapuhelinyhteyksiä ikäihmisten koteihin. Kokemukset ovat olleet rohkaisevia: ikäihmiset pitävät yhteyttä sekä työntekijään että toisiinsa uuden tekniikan avulla.
 

Toimintaa kolmessa talossa

Hyvinvointikeskus muodostuu kolmesta rakennuksesta, joista kaksi on jo täydessä toiminnassa ja kolmas valmistuu lokakuussa 2016. Yhteensä Senioripihaan rakentuu 237 ikäihmisille tarkoitettua kotia.
 

Pihakutsut ja kirppis Senioripihalla
Pihakutsut ja kirppis Senioripihalla © Kuva: Sari Mahonen


Maija-talossa on 75 asuntoa, joista 20 on pienryhmäkotipaikkoja. Ryhmäkotimuotoisessa asumisessa on juttuseuraa lähellä, mutta myös omaa rauhaa sitä kaipaaville. Iloa arkeen tuovat päivittäisen hoivan ohessa tapahtuvat juttu- ja laulutuokiot ja esimerkiksi päivän lehtien lukeminen. Maija-talon ylimmässä kerroksessa sijaitsevalla saunatuvalla tapahtuu viikon jokaisena päivänä: ohjelmaan kuuluu esimerkiksi sunnuntain päiväkahvit, atk-neuvontaa, lukupiirejä, hartaushetkiä, istumajumppaa, käsityökerho sekä äijäkerho. Kaikki saunatuvan tapahtumat toteutetaan vapaaehtoisvoimin sekä asukkaiden omasta toimesta.

Vuonna 2015 valmistuneessa Matti-talossa on tehostettua palveluasumista sekä kaikille joensuulaisille ikäihmisille suunnattuja palveluja ja toimintaa. Seniorineuvonta Ankkuri auttaa, kun ikäihminen tarvitsee tietoa kotona asumista tukevista palveluista ja toiminnoista. Ikäneuvolasta saa terveydenhoitajan ja kuntoutuskoordinaattorin palveluita sekä vapaaehtoistoimintaa ikäihmisten koteihin ja palveluasumiseen. Lisäksi Matti-talossa hoidetaan sotainvalidien ja veteraanien palvelut, ateriapalvelut sekä turvapuhelinpalvelut. Matti-talon kuntosalissa harjoittelevat Senioripihan asukkaat omilla vuoroillaan sekä vertaisohjatut ikäihmisten kuntosaliryhmät ja päiväkuntoutuksen ryhmät. Taloon voi piipahtaa lukemaan päivän lehdet, nauttia ravintolan antimista tai mitata verenpaineensa ja painonsa itsehoitopiste Sempissä.

Martta-taloon valmistuu sekä omistusasuntoja että vuokrakoteja. Talon alimmaiseen kerrokseen muuttavat mm. keskustan alueen kotihoito, gerontologinen sosiaalityö sekä omaishoidontuki.
 

Asukkaat aktiivisesti mukana toiminnassa

Tärkeänä voimavarana pidämme ikäihmisten itsensä toteuttamia tapahtumia ja kohtaamisia. Ikäihmisten joukosta löydämme mahtavia voimavaroja: taidenäyttelyjä, runonlausuntaa, musisointia, jumppatuokioiden ohjausta sekä käsityöperinteitä, muutamia mainitakseni.
 

Siun Päivä
Siun Päivä Senioripihalla © Kuva: Sari Mahonen


Senioripihan tapahtumiin osallistuu kaikissa asumismuodoissa asuvia ikäihmisiä. Tämä on suuri rikkaus. Yhteisöllisyys ja osallisuus voivat olla myös sitä, että ikäihminen on mukana toiminnassamme tapahtumia kuunnellen ja seuraten.
 

Tehdään yhdessä
Tehdään yhdessä © Kuva: Sari Mahonen

On se vaan niin hienoa, kun vaikkapa yhteislaulutilaisuuteen osallistuu ikäihmisiä, jotka laulavat mukana sydämensä kyllyydestä ja vieressä sanoja tapailee – ja pikkuhiljaa muistaa – ikäihminen, jonka koti on meillä tehostetussa palveluasumisessa. Meillä on elämänmakuista elämää – ihan kaikille Senioripihan asukkaille ja joensuulaisille ikäihmisille!

Julkaistu 22.6.2016 klo 16.28, päivitetty 6.7.2021 klo 14.42