Leena Vahtera: Yhteisöasumisella turvallinen ja vireä koti ikääntyneille

Kirjoittaja on Aktiiviset Seniorit ry:n puheenjohtaja ja Helsingin Kotisataman asukas.

Vuosi sitten valmistuneessa As Oy Helsingin Kotisatamassa asuu virkeä ikääntyneiden yhteisö. Kotisataman tilat ovat esteettömät ja turvalliset ja ikääntyneille mielekästä ohjelmaa järjestetään yhteisissä tiloissa.

Leena Vahtera
Kuvassa Aktiiviset Seniorit Ry:n puheenjohtaja Leena Vahtera © Kuva: Leena Vahtera


Aktiiviset Seniorit ry:n tehtävänä on ikääntyneiden asumisen kehittäminen. Yhdistys kokosi ryhmän esteetöntä ja yhteisöllistä asumista kaipaavia ikääntyneitä ja lähti toteuttamaan omaa rakennushanketta Kalasatamaan yhdessä Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston kanssa. ATT toimi hankkeen rakennuttajana, yhdistys hoiti asuntojen markkinoinnin ja asukkaat osallistuivat suunnitteluun yhdessä arkkitehdin kanssa. Tavoitteena oli luoda hyvälle asumiselle olosuhteet, joissa on helppo jatkaa omaehtoista elämää myös iän karttuessa.
 

Omissa ja yhteisissä tiloissa viihdytään

Kotisatamalaiset kaipasivat yhteisiä tiloja ja toimintaa oman asunnon jatkeeksi. Suuressa keittiössä ja ruokasalissa nautitaan arkisin asukkaiden valmistama päivällinen. Kirjasto, pesutupa, askarteluhuone, takkahuone, saunat ja kattoterassin pergola ovat kaikkien asukkaiden hyödynnettävissä. Tutut ja perheenjäsenet voivat vuokrata vierashuonetta Kotisatamassa kyläillessään. Asukkaat ovat laatineet pelisäännöt myös yhteisten tilojen siivoamiselle.

Aktiiviset Seniorit ry:n kokemuksen mukaan asumisen yhteisöllisyyden on pohjauduttava vapaaehtoisuuteen: yhteiseen tekemiseen saa osallistua oman halun ja voinnin mukaan. On aikoja, jolloin kukin mieluummin pysyttäytyy oman kodin rauhassa, mutta naapureiden seura pitää asukkaat virkeinä ja kiinni arjen touhuissa. Asukassopimuksessa taloyhtiö voi määrittää, millaista osallistumista asukkailta odotetaan.
 

Yhteisöllisille vuokra-asunnoille on tarvetta

Rakennushanke vaatii rohkeutta, sitoutuneen asukasryhmän ja riittävästi ymmärrystä rakennushankkeesta. Asumisen yhteisöllisyyteen liittyvien toiveiden yhteinen määrittely ja huolellinen läpikäynti pääsuunnittelijan ja arkkitehdin kanssa on tärkeää. Yhteinen suunnittelu hitsaa porukkaa yhteen alusta alkaen ja luo hyvän pohjan asumisen jakamiselle.

Ikääntyneet kaipaavat lisää yhteisöllistä asumista. Aktiiviset Seniorit ry onkin jättänyt Helsinkiin tonttihakemuksen jo kolmannesta ikääntyneiden yhteisöllisestä kerrostalosta. Näissä taloissa asukkaat omistavat asunto-osakkeensa ja vain muutamia asuntoja vuokrataan eteenpäin.

Ruotsissa on hyviä kokemuksia kokeiluista, joissa kaupungin vuokra-asuntoyhtiö tarjoaa ikääntyneille yhteisöllistä asumista. Hyviä malleja löytyy myös Tanskasta ja Hollannista. Suomessa olisikin tilaa taholle, joka kehittäisi ikääntyneitä – tai ikäluokkia – yhdistävää yhteisöllistä asumista myös vuokra-asuntomarkkinoille.

 

  

 

 

Julkaistu 24.8.2016 klo 16.00, päivitetty 6.7.2021 klo 14.42