Kristiina Mattila: Erehdykset ja unohdukset salliva koti kaikenikäisille

Kirjoittaja toimii vs. palotarkastajana Päijät-Hämeen pelastuslaitoksessa. Hän kiinnittää huomiota muutamaan perusasiaan, joiden ollessa kunnossa on kotona turvallisempaa asua, oli sitten vanha tai nuori!

 

vs. palotarkastaja Kristiina Mattila
Kuva: vs. palotarkastaja Kristiina Mattila

Palovaroittimet

Palovaroittimia tulee olla 1 kpl jokaista alkavaa 60 m2 kohti, esimerkiksi asunto jossa on 60,5 m2, vaatii 2 palovaroitinta. Palovaroittimia on oltava jokaisessa asuinkerroksessa. Palovaroittimen oikea sijoituspaikka on katto, vähintään 0,5m päässä seinistä, kattopalkeista ja muista savun esteettömään kulkuun vaikuttavista kohdista.
Mikäli palovaroittimen pariston vaihto tuntuu vaikealta ja pelottavalta, kannattaa siihen asentaa esim. PIPS-paristokotelo, millä paristo vedetään johdolla kattoa ja seinää pitkin alas sopivalle vaihtokorkeudelle. Kotelo on siisti, valkoinen suojaten paristoa. 

Palovaroitin vanhenee ja menettää toimintavarmuutensa ja luotettavuutensa, sen vuoksi uusiminen on ajankohtaista 7- 10 vuoden välein. Paristot vaihdetaan vuosittain ja palovaroittimen toiminta testataan testinapista painaen joka kuukausi. Palovaroitin, joka on ilman paristoja lipastonlaatikossa, ei varmasti varoita sinua tulipalon syttyessä.


Hätäpuhelu 112 ja oma sijainti

Hätäpuhelu kannattaa soittaa ennemmin liian helposti kuin odotella pitkään. Hätäkeskuspäivystäjä tekee tilannearvion.

Soitettaessa on tärkeää tietää mistä soittaa, katuosoite ja kunta. Olisi hyvä jos se henkilö joka apua tarvitsee pystyisi soittamaan itse, hätäkeskuspäivystäjä tekee tilannearviota sanallisen vastauksen lisäksi puheen- ja hengityksen rytmistä. Hätäkeskuspäivystäjän kysymykset kuunnellaan ja niihin vastataan. Jos sinulle käy jotakin ja vieraan pitää hälyttää apua, tietääkö hän oikean osoitteen?


Alkusammutusta kannattaa harjoitella ennakkoon

Usein jo alkusammutuksen yrittäminen pienentää tulipalon aiheuttamia tuhoja, siitä syystä kannattaa kotiin varata ainakin sammutuspeite. Se on aina käyttövalmis ja huoltovapaa. Sillä voi sammuttaa myös rasvapalon toisin kuin vedellä. Sammutuspeitteen käyttöä voi harjoitella joko kotona ilman tulipaloa, tai eri tilaisuuksissa pelastuslaitoksen johdolla.


Sähkölaitteet kuntoon

Sähkölaitteetkin vanhenevat ja vaativat hoitoa ja huoltoa, mikäli johdot, pistokkeet tai käynnistyskytkimet ovat rikki, laite on vietävä huoltoon tai vaihdettava uuteen. Muista käyttöohjeet! Ei jätetä pesukoneita yksi päälle, imuroidaan kylmälaitteiden takaosat vuosittain ja seurataan laitteiden toimintaa. Vanhat kuvaputkitelevisiot on hyvä sammuttaa itse vastaanottimesta, ei pelkästään kaukosäätimestä.


Liesiturvallisuus

Ruoan valmistus valvomatta aiheuttaa yli 1000 vaaratilannetta tai tulipaloa vuosittain. Liesiturvallisuutta voi parantaa merkittävästi jo omia toimintatapoja miettimällä. Ei säilytetä lieden päällä tavaraa, ei edes tarrakoukussa seinällä patakintaita, ei jätetä ruokaa valvomatta liedelle, hankitaan lieden palovaroitin, joka reagoi kuumuuteen lieden unohtuessa päälle tai kuumentuessa ilman kattilaa tai pannua ruoka-aineineen liedellä, tai muita lieden turvalaitteita, hinnat lähtevät 25 € ollen loistava joululahjaideakin.


Valaisimet

Ostaessasi halogeenipolttimoita tarkista pakkausmerkinnöistä minkä kokoista hehkulamppua se vastaa. Tarkista minkä tehoisia hehkulamppuja valaisin kestäisi, älä osta liian tehokasta polttimoa varmista että varjostin ei osu polttimoon. Suosi käytössä ennemmin led- tai energiansäästölamppuja.

Loisteputkivalaisimissa kannattaa magneettisen sytyttimen korvata elektronisilla turvasytyttimellä, jotka eivät yritä sytyttää vikaantunutta putkea eivätkä siten kuumenna valaisinta. Mikäli mietit millainen sytytin loisteputkivalaisimessa on, helppo keino on katsoa loisteputkea kännykkäkameran kuvatilassa, loisteputken vilkkuessa kuvassa voimakkaasti on kyseessä magneettinen loisteputkivalaisin.


Turvallinen poistuminen

Palovaroittimen varoittaessa tulipalosta, turvallista poistumisaikaa on noin 2 – 3 minuuttia. Siinä ajassa pitäisi pystyä nousemaan sängystä ylös ja poistumaan ulos turvalliseen paikkaan. Onhan sinun hätäpoistumistiesi kunnossa? Ovi/ikkuna aukeaa ilman työkaluja tai avaimia? Tikkaat ovat tarvittaessa kunnossa?

Poistumisturvallisuuteen vaikuttaa kaatumistapaturmien ehkäisy, missä asukkaan oman kunnon ja tasapainon ylläpitämisellä on keskeinen rooli. Kaatumis- ja putoamistapaturmien seurauksena vuonna 2011 Suomessa kuoli 992 yli 65-vuotiasta henkilöä. Lonkkasuojat, liukuesteet sekä liikkumisen apuvälineet käyttöön. Lisäksi muistakaa ulkoillessa heijastimet heilumaan!

Turvallista syksyä!


Lisätietoa:
  

Julkaistu 1.12.2015 klo 14.47, päivitetty 6.7.2021 klo 14.43