Hanna-Leena Ojalainen: Musiikki tuo sukupolvet yhteen

Kirjoittaja on Ruskatalojen Palveluyhdistys ry:n toiminnanjohtaja. Porissa toimiva yleishyödyllinen yhdistys tuottaa ikääntyneiden asumispalveluita palvelutaloissaan.

Meillä on Ruskataloissa ollut aina aktiivinen virike- ja harrastetoiminta, joten olemme mielenkiinnolla kokeilleet uusia ja hauskoja asioita. Loppukesästä aloitimme esimerkiksi uudenlaisen yhteistyön Porin Ässien juniorijoukkueen kanssa, jonka tuloksena on vanhusten ja lasten yhteinen peli-iltapäivä tuolijääkiekon parissa. Kokeiluistamme tuorein on kuitenkin yhteistyö porilaisen Kaarisillan peruskoulun kanssa.

 

Vanhusten lasten peli-iltapäivä tuolijääkiekon parissa
© Kuva: Hannaleena Ojalainen

Olemme monien muiden palvelutalojen tapaan tehneet pitkään yhteistyötä päiväkotien kanssa. Lapset ovat esimerkiksi luoneet katutaidetta palvelutalojen pihaan ja käyneet tutustumassa kanalaamme. Uudenlainen kouluyhteistyö sai sytykkeensä läheisen peruskoulun remontista: rehtori etsi musiikin opetuksen väistötiloja ja keksimme, että palvelutalomme talvipuutarhatila sopisi hyvin siihen tarkoitukseen.
 

Kaarisillan peruskoulun oppilaita palvelutalo Ruskakodissa
© Kuva: Hannaleena Ojalainen


Musiikista iloa muistisairaiden arkeen
 

Koulun rehtori Johanna Siitari ja musiikinopettaja Henriikka Santamaa innostuivat heti. Nyt vanhuksilla on mahdollisuus seurata musiikintunteja palvelutalossa viitenä päivänä viikossa. On tutkittu, että musiikki vaikuttaa positiivisesti erityisesti Alzheimerin tautia sairastaviin.

Suurin osa asukkaistamme on muistisairaita vanhuksia ja he ovat musiikista valtavan innostuneita. Vaikka he eivät tuntia myöhemmin muistaisi osallistuneensa musiikintunnin seuraamiseen, tapahtumahetkellä heistä näkee, miten he nauttivat. Eräskin rouva käy usein naputtamassa tahtia tunneilla.
 

Musiikkitunti Ruskakodissa
Musiikkitunti Ruskakodissa © Kuva: Hannaleena Ojalainen


Koska lapset pitävät välitunnitkin palvelutalon pihassa, sukupolvien välisiä kohtaamisia syntyy väistämättä. Koululaiset ovat osallistuneet myös vanhusten ulkoiluun ja tehneet vierailuja muihin yksiköihimme esittääkseen harjoittelemiaan lauluja. Useampana perjantaina on järjestetty yhteiskonsertti asukkaiden kanssa, ja nyt suunnitellaan joulukonserttia. Toinen musiikinopettaja järjesti yhdessä muusikkoystäviensä kanssa upean harmonikkakonsertin asukkaillemme.

Monisukupolvisia kohtaamisia tarvitaan

Vanhuksilta saamamme palaute kouluyhteistyöstä on ollut pelkästään positiivista: he pitävät siitä, että palvelutalossa liikkuu nuoria ihmisiä. Nuoret puolestaan oppivat arvostamaan ikääntyneen elämänkokemusta. Kohtaamiset opettavat puolin ja toisin.

Koululaiset ovat evakossa vain jouluun asti, mutta yhteistyötä jatketaan sen jälkeenkin. Yhtenä päivänä koululaiset voisivat järjestää pienen konsertin, toisena karaoken tai levyraadin. Yhdessä tekemisellä on pelkkiä positiivisia seurauksia. Uskon, että juuri tällaista toimintaa tarvitaan tulevaisuuden vanhustyön ja yhteisöllisen elämänmuodon tukemiseksi.

Monisukupolvisiin kohtaamisiin liittyy valtavasti mahdollisuuksia. Olennaista on se, ettemme itse rajoita itseämme. Sen sijaan, että ajattelisimme jonkin olevan mahdotonta, meidän tulisi kääntää ajattelumme toisinpäin: miten tämän voisi toteuttaa. Hoitajissa, vanhuksissa, opettajissa ja oppilaissa on valtava potentiaali. Kaikki on mahdollista, kun löydämme yhteiset toimintatavat.

 

 

Julkaistu 2.12.2016 klo 12.57, päivitetty 6.7.2021 klo 14.42