Arja Rytkönen: Kiinteistönhoidon ja kotipalvelun yrittäjät verkostoitumalla ikääntyneiden arjen tueksi

Kirjoittaja on perehtynyt vanhustutkimukseen ja asumista helpottavaan teknologiaan sekä toiminut tutkijana muun muassa Työtehoseurassa.


Tulevaisuudessa ikääntyneet käyttävät yhä enemmän kiinteistönhoitopalveluja. He tarvitsevat asumista tukevia palveluja selviytyäkseen arkitoimista mahdollisimman pitkään omassa kodissaan.

Arja Rytkönen
Kuva: Arja Rytkönen


Rakennustutkimus RTS:n mukaan kotitaloudet käyttävät tulevaisuudessa entistä enemmän siivouspalvelua. Ostopalveluna viikkosiivouksen suosion arvioidaan nousevan nykyisestä kuudesta prosentista jopa viiteentoista prosenttiin. Uusina palvelualueina tulevat kasvamaan myös arjen asiointia tukevat palvelut sekä kodin erikoispuhdistuspalvelut, kuten ikkunoiden ja parvekelasien puhdistus. Erityisesti kylpyhuoneremonteissa, keittiökalusteasennuksissa ja rakennusten ulkomaalauksissa on merkittävää kasvupotentiaalia. Kasvua on odotettavissa myös kiinteistönhoidossa, kuten rännien puhdistuksessa ja kattohuollossa, lumenluonnissa sekä pihojen ja nurmikoiden kunnostuksessa.

Työtehoseuran tuoreessa selvityksessä kartoitettiin kiinteistönhoito‐ ja kotityöpalveluyrittäjien valmiuksia vastata kasvavaan kysyntään. Yrittäjille suunnattuun kyselyyn vastasi 33 alan pk­yritystä Uudeltamaalta ja Hämeestä.

Ikääntyneet arvostavat palvelun luotettavuutta

Selvityksen mukaan kiinteistönhoito­ ja kotipalveluyrityksillä olisi verkottumalla entistä laajemmin mahdollisuuksia palvella ikääntyneitä asiakkaitaan. Puutarhanhoitajan kautta voisi löytyä sopiva taho maalaamaan talon sokkelin tai kotisiivousyritys osaisi ehdottaa osaavaa yritystä omenapuunkaatoon. 

Yritykset ovat jo luoneet verkostoja jonkin verran, mutta yhteistyömallit hakevat vielä muotoaan.  Tavoitteena on, että tulevaisuudessa ikääntyneet löytävät kotona tarvitsemaansa apua helposti tuttujen palveluntarjoajien kautta. 

Selvityksessä tunnistetaan myös luottamuksen merkitys. Ikääntynyt ostaa palveluita, koska tarvitsee apua. On tärkeää, että ikääntynyt voi luottaa palveluntarjoajaan sekä tämän suosittelemiin kumppaneihin.

Kiinteistönhoito‐ ja kotityöpalveluyrittäjä moniosaajaksi ­hanke toteutettiin vuosina 2014–2015.  Sen rahoittajina olivat Uudenmaan ELY ja Työtehoseura. Hankkeen kohderyhmänä olivat pienet ja keskisuuret kiinteistönhoito‐ ja kotityöpalveluyrittäjät Uudellamaalla ja Hämeessä. 

Lisätietoa 
 

Julkaistu 1.8.2016 klo 13.37, päivitetty 6.7.2021 klo 14.42