Hyppää sisältöön

NEXBTL-laitoksen rakentaminen Porvoon Kilpilahteen

Hankkeen kuvaus

Hankkeessa suunnitellaan uusiutuvia polttoaineita valmistavan NEXBTL-laitoksen rakentamista nykyiselle Kilpilahden teollisuusalueelle Porvooseen. Hankekokonaisuus käsittää mm. NEXBTL-laitoksen, uuden vetylaitoksen, jäteveden esikäsittelyn, varastosäiliöt ja turvasoihdun.

Laitoksen raaka-aineet ovat mm. eläinrasvoja, kasvirasvoja ja erilaisia jätevirtoja. Laitos käyttää raaka-aineinaan nykyisessä Porvoon jalostamon ympäristölupapäätöksessä kuvattuja syöttöaineita, jotka toimitetaan alueelle pääasiassa laivoilla. Laitoksen tuotteet ovat mm. uusiutuva propaani, uusiutuva teollisuusbensiini (nafta) sekä uusiutuvat lentopetroli ja diesel. Suunniteltu NEXBTL-laitos liitetään teollisuusalueen käyttöhyödykejärjestelmään ja jalostamon tuotelogistiikkaan.

Projektin vaihtoehdot

YVA-menettelyssä vaihtoehtoina ovat:

  • VE0: 0-vaihtoehto: NEXBTL-laitoksen rakentamatta jättäminen.
  • VE1: Uuden NEXBTL-laitoksen rakentaminen Porvoon Kilpilahteen Nesteen teollisuusalueelle mukaan lukien laitoksen vaatimat muut toiminnot: lämpökäsittely-yksikön, jäteveden esikäsittelyn, uuden vetylaitoksen, kuumaöljyuunin, varastosäiliöt sekä turvasoihdun.

Arviointiohjelma

YVA-ohjelma ja kuulutus ovat nähtävillä 27.4. - 26.5.2020 seuraavissa paikoissa:

  • Uudenmaan ELY-keskus, Valvomo, Opastinsilta 12 B, 5. krs, Itä-Pasila, Helsinki (paperiversio)
  • www.ely-keskus.fi/web/ely/kuulutukset (valitse alue -> Uusimaa) sekä
  • www.ymparisto.fi/uusiutuvandieselintuotantoNesteYVA

Hankkeen esittelytilaisuus

Hankkeen esittelytilaisuus järjestetään online-tilaisuutena 14. toukokuuta 2020 klo 17.00 alkaen. Tilaisuudessa esitellään hanketta ja YVA-arviointiohjelmaa. Tilaisuus on avoin kaikille ja sen aikana on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Osallistuminen ei vaadi erillistä ilmoittautumista tai rekisteröitymistä.

Lisätietoja ja tilaisuuden osallistumisohjeet ovat saatavilla seitsemän vuorokautta ennen tilaisuutta osoitteessa kilpilahti.fi.

Mielipiteen esittäminen

Kaikki asiasta kiinnostuneet voivat esittää arviointiohjelmasta kirjallisen mielipiteensä Uudenmaan ELY-keskukselle viimeistään 26.5.2020. Viitteeksi: UUDELY/4609/2020.

  • Käyntiosoite: Opastinsilta 12 B, 5. krs, Itä-Pasila, Helsinki.
  • Postiosoite: Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, PL 36, 00521 Helsinki
  • Sähköpostiosoite: kirjaamo.uusimaa(at)ely-keskus.fi
Julkaistu 24.4.2020 klo 9.45, päivitetty 27.4.2020 klo 15.03

Julkaisija: