Hyppää sisältöön

Koskenkorvan tehtaan laajennus, Ilmajoki

Arviointiohjelma

Arviointiselostus                                                        

Hankkeen tarkoituksena on Altia Oyj:n Koskenkorvan tehtaan laajentaminen ja bioetanolin tuottaminen liikenteen polttoaineeksi. Toteutuessaan hanke kaksinkertaistaa tehtaan raaka-aineena käytettävän ohran käytön (vuonna 2009 arviolta 410 Mkg), raaka-aineena on varauduttu käyttämään myös vehnää. Laajennukseen yhteydessä ohrarehun tuotanto yli kaksinkertaistuu. Lisääntyvää energiantarvetta varten tarvitaan uusi tuotantoyksikkö. Suunniteltu laajennusalue sijaitsee Altian Koskenkorvan nykyisen tehtaan yhteydessä Ilmajoen Koskenkorvan teollisuusalueella. Ympäristövaikutusten arviointi koskee polttoaine-etanolitehtaan ja uuden kattilalaitoksen rakentamista ja toimintaa.

Arvioitavat vaihtoehdot ovat:

  • VE 0 bioetanolin tuotantolaitosta ei rakenneta ja Altian Koskenkorvan tehtaan toiminta (etanolin, tärkkelyksen ja rehujen valmistus) jatkuu entisellään.
  • VE 1A nykyisen tehtaan yhteyteen rakennetaan uusi bioetanolin tuotantolaitos. Lisäksi Koskenkorvan tehtaan lisääntyvän energiantarpeen tyydyttämiseksi tarvitaan uusi 40 MW:n tuotantolaitos, joka tuottaa höyryä pääasiassa etanolin tislaukseen ja rehujen kuivaukseen. Polttoaineena käytetään ainakin alkuvaiheessa raskasta polttoöljyä.
  • VE 1B nykyisen tehtaan yhteyteen rakennetaan uusi bioetanolin tuotantolaitos. Koskenkorvan tehtaan lisääntyvän energiantarpeen tyydyttämiseksi tarvitaan uusi 55 MW:n tuotantolaitos, joka tuottaa höyryä pääasiassa etanolin tislaukseen ja rehujen kuivaukseen. Uuden voimalaitoksen polttoaineena on hake, turve, ohrakuori ja prosessin sivujakeet. 
  • VE 1A ja 1B tutkitaan uuden bioetanolitehtaan rakentamista ja tuotantoprosessissa syntyvän hiilidioksidin talteen ottamista ja varastoimista.

 

Julkaistu 18.10.2006 klo 0.00, päivitetty 29.5.2019 klo 13.50