Kaktusten (Cactaceae) suosio mm. huonekasveina on johtanut usean luonnonvaraisen kaktuspopulaation vaarantumiseen liiallisen keräilyn takia. Tästä johtuen kaikki kaktuslajit on otettu luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppaa sääntelevän CITES-sopimuksen piiriin ja sen myötä EU:n CITES-asetuksiin. Poikkeuksena ovat Pereskia-, Pereskiopsis- ja Quiabentia- sukuihin kuuluvat lajit ja tietyt keinotekoisesti lisätyt risteymät ja lajikkeet.
Luvanvaraisten kaktusten luettelo
EU-lainsäädännön piiriin kuuluvat kaktukset on lueteltu komission lajiliiteasetuksessa tieteellisten nimien mukaan.
EU:n CITES-asetusten alaisten kaktuslajien, niiden osien ja johdannaisten kauppaan, tuontiin ja vientiin pätevät samat määräykset (muutamin alla esitellyin B-liitteen kaktuksia koskevin poikkeuksin) kuin kaikkiin näiden asetusten alaisiin kasvilajeihin.
Suosittelemme tutustumaan ensin sivuun Kasvit ja CITES ja sen jälkeen perehtymään alla olevaan kaktuksia koskevaan lisätietoon.
Kaktuksia koskevat poikkeukset
B-liitteen kaktusten seuraavat osat eivät kuulu CITES-sääntelyn piiriin:
- siemenet ja siitepöly (lukuun ottamatta Meksikosta vietyjen kaktusten siemeniä, jotka vaativat CITES-luvat);
- kiinteässä tai nestemäisessä elatusaineessa olevat in vitro solukko- tai taimiviljelmät, joita kuljetetaan steriileissä astioissa;
- keinotekoisesti lisättyjen kasvien leikkokukat;
- viljellyistä tai keinotekoisesti lisätyistä kasveista saadut hedelmät, niiden osat ja johdannaiset; sekä
- runkojen osat ja niistä saadut tuotteet, jotka on saatu Opuntia-suvun Opuntia-alasuvun ja Selenicereus-suvun viljellyistä tai keinotekoisesti lisätyistä kasveista.
Säännöksiä ei myöskään sovelleta seuraavien risteymien ja/tai lajikkeiden keinotekoisesti lisättyihin yksilöihin:
-
Hatiora x graeseri, Schlumbergera x buckleyi, Schlumbergera russelliana x Schlumbergera truncata, Schlumbergera orssichiana x Schlumbergera truncata, Schlumbergera opuntioides x Schlumbergera truncata, Schlumbergera truncata (lajikkeet)
- Cactaceae spp. lajien klorofyllittömät värimutaatiot, jotka on vartettu seuraaviin perusrunkoihin: Harrisia ”Jusbertii”, Hylocereus trigonus tai Hylocereus undatus
-
Opuntia microdasys (lajikkeet).
Yllä mainittuja voi siis vapaasti tuoda ja viedä EU:n ulkorajojen yli eikä niiden EU:n sisäinen kauppa ole rajoitettua.
Lisäksi ilman minkäänlaisia lupapapereita saa henkilökohtaisissa matkatavaroissa tuoda enintään kolme kaktuskasveista (Cactaceae spp.) valmistettua sadekeppiä henkilöä kohti.
Lisätietoja
Harry Helmisaari, Marja Pylvänäinen ja Stella From, sähköposti: cites@syke.fi, puh. 0295 251 000 (vaihde).