Kaktukset ja CITES

Kaktusten (Cactaceae) suosio mm. huonekasveina on johtanut usean luonnonvaraisen kaktuspopulaation vaarantumiseen liiallisen keräilyn takia. Tästä johtuen kaikki kaktuslajit on otettu luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppaa sääntelevän CITES-sopimuksen piiriin ja sen myötä EU:n CITES-asetuksiin. Poikkeuksena ovat Pereskia-, Pereskiopsis- ja Quiabentia- sukuihin kuuluvat lajit ja tietyt keinotekoisesti lisätyt risteymät ja lajikkeet.

Luvanvaraisten kaktusten luettelo

EU-lainsäädännön piiriin kuuluvat kaktukset on lueteltu komission lajiliiteasetuksessa tieteellisten nimien mukaan.

EU:n CITES-asetusten alaisten kaktuslajien, niiden osien ja johdannaisten kauppaan, tuontiin ja vientiin pätevät samat määräykset (muutamin alla esitellyin B-liitteen kaktuksia koskevin poikkeuksin) kuin kaikkiin näiden asetusten alaisiin kasvilajeihin. 

Suosittelemme tutustumaan ensin sivuun Kasvit ja CITES  ja sen jälkeen perehtymään alla olevaan kaktuksia koskevaan lisätietoon.

Kaktuksia koskevat poikkeukset

B-liitteen kaktusten seuraavat osat eivät kuulu CITES-sääntelyn piiriin:

  1. siemenet ja siitepöly (lukuun ottamatta Meksikosta vietyjen kaktusten siemeniä, jotka vaativat CITES-luvat);
  2. kiinteässä tai nestemäisessä elatusaineessa olevat in vitro solukko- tai taimiviljelmät, joita kuljetetaan steriileissä astioissa;
  3. keinotekoisesti lisättyjen kasvien leikkokukat;
  4. viljellyistä tai keinotekoisesti lisätyistä kasveista saadut hedelmät, niiden osat ja johdannaiset; sekä
  5. runkojen osat ja niistä saadut tuotteet, jotka on saatu Opuntia-suvun Opuntia-alasuvun ja Selenicereus-suvun viljellyistä tai keinotekoisesti lisätyistä kasveista.

Säännöksiä ei myöskään sovelleta seuraavien risteymien ja/tai lajikkeiden keinotekoisesti lisättyihin yksilöihin:

  1. Hatiora x graeseri, Schlumbergera x buckleyi, Schlumbergera russelliana x Schlumbergera truncata, Schlumbergera orssichiana x Schlumbergera truncata, Schlumbergera opuntioides x Schlumbergera truncata, Schlumbergera truncata (lajikkeet)
  2. Cactaceae spp. lajien klorofyllittömät värimutaatiot, jotka on vartettu seuraaviin perusrunkoihin: Harrisia ”Jusbertii”, Hylocereus trigonus tai Hylocereus undatus
  3. Opuntia microdasys (lajikkeet).

Yllä mainittuja voi siis vapaasti tuoda ja viedä EU:n ulkorajojen yli eikä niiden EU:n sisäinen kauppa ole rajoitettua.

Lisäksi ilman minkäänlaisia lupapapereita saa henkilökohtaisissa matkatavaroissa tuoda enintään kolme kaktuskasveista (Cactaceae spp.) valmistettua sadekeppiä henkilöä kohti.

Lisätietoja

Harry Helmisaari, Marja Pylvänäinen ja Stella From, sähköposti: cites@syke.fi, puh. 0295 251 000 (vaihde).

 

Julkaistu 3.7.2013 klo 9.47, päivitetty 26.1.2022 klo 12.17