Hukkaenergia haukkaa jopa 30 prosenttia taloyhtiösi energiasta. Energia on euroja – jopa 10 prosenttia taloyhtiösi rahoista menee suden suuhun.
Asiantuntija-arvioiden mukaan 10–15 prosenttia rakennusten säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Näiltä sivuilta löydät eri talotyypeille räätälöidyn ohjeistuksen kustannustehokkaista ja helpoista toimenpiteistä energiankulutuksen vähentämiseksi. Ohjeistus on tarkoitettu taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijöiden päätöksenteon tueksi.
Ohjeistuksen toimenpiteet
1. Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistys
2. Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö
3. Lämmitysjärjestelmän tarkastus ja säätö
4. Vedenkulutuksen hallinta
5. Sähkönkulutuksen hallinta
Lisätoimenpiteinä ohjeistuksessa suositellaan rivitaloille ja paritaloille:
6. Ilmalämpöpumpun käyttöönottoa
7. Yläpohjan lisäeristämistä
Ohjeistuksen ovat laatineet yhdessä Motiva, ympäristöministeriö ja vuosina 2016–2017 toteutettuun Energiahukka-kampanjaan osallistuneet energiatehokkuuden asiantuntijat. Ohjeet ovat suuntaa-antavia ja ne kannattaa päivittää yhtiön tilanteeseen sopiviksi. Ennen ohjeiden soveltamista hallituksen ja isännöitsijän kannattaa selvittää taloyhtiön kunnossapitovastuiden jako yhtiön ja osakkaan välillä yhtiöjärjestyksestä sekä asunto-osakeyhtiölaista sekä se, millaisista asioista yhtiössä voi päättää hallitus ja vastaavasti, millaiset toimet tulee saattaa yhtiökokouksen päätettäväksi.
Korjaustoimenpiteet käyntiin taloyhtiön energiakokouksella
Energiahukan vähentämistä edistävien toimenpiteiden toteuttaminen edellyttää taloyhtiön hallituksen päätöstä. Riippuen siitä, oletko hallituksen jäsen tai et, kutsu tai pyydä kutsumaan hallitus koolle energiakokouksen järjestämiseksi. Jos ette järjestä erillistä energiakokousta, ottakaa energia-asiat seuraavan hallituksen kokouksen asialistalle.
Ennen kokousta:
- Tutustukaa tältä sivustolta löytyvään ohjemateriaaliin. Voit ladata ohjeistuksen tiivistettynä tästä (pdf)
- Hyödyntäkää valmista energiakokouksen esityslistaa (docx)
- Täyttäkää taloyhtiön energiankulutuksen lähtötietolomake (docx)
Lisätietoja:
Yliarkkitehti Harri Hakaste, p. 0295 250 074, etunimi.sukunimi@ym.fi